Klimaatminister Jetten bezoekt Bonaire, Aruba en Curaçao

Den Haag – Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) brengt van 8 tot en met 17 mei een werkbezoek aan Bonaire, Aruba en Curaçao. Het bezoek staat in het teken van de klimaat- en energietransitie op de eilanden. 

Bonaire

De reis start op 8 mei op Bonaire, waar de minister onder meer gesprekken voert met de leden van het Bestuurscollege en het Bonaire Future Forum. Verder staan gesprekken met vertegenwoordigers van Water- en Energiebedrijf Bonaire, Contour Global en Bonaire Brandstof Terminals BV op het programma. In de avond wordt officieel het adviesrapport van kwartiermaker Ed Nijpels van de Klimaattafel Bonaire aan Jetten aangeboden. Op 9 mei zal de bewindsman een bezoek brengen aan Lac Bay, waar hij rondgeleid wordt door vertegenwoordigers van de Dutch Caribbean Nature Alliance en gaat hij met ondernemers in gesprek over duurzaamheid tijdens de oprichting van de Business Federation Bonaire.

Aruba

Op Aruba spreekt Jetten met de gouverneur, de minister-president en de Statenvoorzitter en fractieleiders. Het bezoek staat vooral in het teken van de eerste Carribean Climate & Energy Conference die van 10 tot en met12 mei door Aruba en Nederland wordt georganiseerd. Gedurende de conferentie gaan vertegenwoordigers van eilanden uit de Caribische regio, maar ook relevante partijen daarbuiten, zoals eilandstaten in de Stille Oceaan, VN-organisaties, kennisinstituten en financiële instellingen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om de klimaat- en energietransitie op kleine eilandstaten te versnellen. Tijdens de conferentie tekenen Nederland en Aruba een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van duurzame energie. Op de laatste dag van de conferentie brengt de minister een bezoek aan diverse duurzame energieprojecten en gaat hij in gesprek met studenten van de Universiteit Aruba en EPI MBO.

Curaçao

Het werkbezoek wordt op 15 mei voortgezet op Curaçao. Hier spreekt de minister onder meer met de gouverneur, de minister-president en de minister van Economische Ontwikkeling, met wie hij een overeenkomst ondertekent om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van duurzame energie te versterken. Op 16 mei houdt Jetten een toespraak voor studenten van de Universiteit van Curaçao, bezoekt hij het researchcentre van natuurorganisatie Carmabi en krijgt hij een presentatie van Climate Change Curaçao over de impact van klimaatverandering op het eiland. Vervolgens gaat de minister op uitnodiging van vertegenwoordigers van de lokale LHBTIQ-organisatie met hen in gesprek. Op de laatste dag staan bezoeken aan Curoil en het windpark van Aqualectra op het programma.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.