Bonaire

COLUMN – SXMexit

Eindelijk is het ook tot Nederland doorgedrongen dat de Staten van Sint Maarten een commissie hebben ingesteld die de mogelijkheden verkent voor het organiseren van een referendum over de vraag of het eiland…, excuus, Kadushi bedoelt natuurlijk het autonome land het Koninkrijk de kont moet toekeren. Dat nieuws is lang onderweg geweest, maar deze week maakte het niet zo wakkere Radio 1 Journaal er alsnog melding van. Dus als ze op Sint Maarten uit de noordoostelijke richting gejuich over de oceaan hebben horen aanrollen, weten ze nu waarom.

De verslaggever van dienst temperde wel meteen de vreugde. Hij zag het er niet van komen, want bij het laatste referendum stemde slechts 14% van de bevolking voor onafhankelijkheid. En ook nu zal een overgrote meerderheid, zo voorspelde hij, er geen biet voor voelen de banden met het moederland, hoe knellend die ook worden ervaren, te verbreken. Sint Maartenaren vertrouwen hun eigen politici immers nog minder dan die op en rond het Binnenhof huizen. Bovendien zijn maar weinigen bereid de voordelen van het Koninkrijkspaspoort op te geven. Met eentje van Sint Maarten kom je, op hooguit een enkele boevenstaat na, geen buitenland meer zonder visum binnen.

De stelling dat het zo’n vaart niet zal lopen, is de Goden verzoeken. Dat dacht het intelligente deel van de Britten ook toen een als prime minister vermomde clown mede dankzij een professioneel misleidende marketingcampagne het Verenigd Koninkrijk Brexit aansmeerde. Dus als de gangmakers van een independent Sint Maarten het een beetje sluw aanpakken kan een volksraadpleging zomaar uitdraaien op een SXMexit.

Als er tenminste nog een referendum voor nodig is. Want als het aan de VVD ligt, wordt die eis uit het Statuut geschrapt en worden ook andere drempels voor alle zes eilanden het Koninkrijk vaarwel te zeggen verlaagd. Een ooit nog door de illustere André Bosman ingediend, maar nog te behandelen initiatiefwetsvoorstel maakt de weg vrij om de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten en de Eilandsraden van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba met slechtst de kleinst mogelijke meerderheid de al dan niet gedroomde soevereiniteit uit te roepen.

Misschien dat er al een appje vanuit Philipsburg naar Bosmans’ opvolgster Roelien Kamminga is verstuurd. Die heeft immers laten weten het wetsvoorstel tot de hare te maken en deze dus te zullen verdedigen in de Kamer. Daar is het sentiment over de Caribische aanhangsels de afgelopen jaren gekanteld van onverschillig naar diepe afkeer. Zeker ten aanzien van Sint Maarten waar inmiddels een elftal kan worden samengesteld van voor corruptie vervolgde en veroordeelde ministers en parlementariërs.

Ondanks een geheugen als een gatenkaas zal Rutte niet aan zijn belofte herinnerd te hoeven worden dat een belletje naar hem volstaat om welk eiland het maar wil het Koninkrijk uit te helpen. Toen – in 2013 – werd daar in het weldenkende deel van Den Haag en omstreken nog schande van gesproken, anno 2023 ligt dat wel anders. Het zal niet verbazen als na de uitzending van het Radio 1 Journaal de rode loper naar de uitgang van het Koninkrijk alvast uit de mottenballen is gehaald.

Als de exiteers het helemaal goed uitspelen, vinden ze Nederland ook nog wel bereid een forse transitievergoeding mee te geven. Of de bevolking van Sint Maarten – 40.000 van wie de helft witgewassen illegalen plus nog eens 20.000 verse ongedocumenteerden – gelukkig wordt zodra de politici zich van aan het Hollandse juk hebben ontworsteld, valt te betwijfelen. De kans is groot dat het land hetzelfde lot treft als bijvoorbeeld Haïti of Suriname. Met enerzijds een onder hongerarmoede zuchtende bevolking en anderzijds een met de politiek samenspannende elite die zich in een uitdijende (crimineel verkregen) rijkdom wentelt.

Nederland zal het worst wezen. Eindelijk verlost van een partner die om de haverklap de middelvinger van de ene hand opsteekt naar het moederland en de andere hand voortdurend ophoudt. Een lonkend perspectief voor het groeiende populistische deel van de Tweede Kamer dat de Bosmanwet daarom graag aan een meerderheid zal helpen. Totdat krapuul als Wilders en Eerdmans zich realiseren dat aan de vooravond van het moment suprême duizenden Sint Maartenaren een goed heenkomen zullen zoeken, richting Nederland.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.