Kabinet komt tot inkeer: 19 miljoen voor beveiligen klif Sint Eustatius

Den Haag – Het kabinet trekt 19 miljoen euro uit voor het beveiligen van de aan erosie onderhevige klif op Sint Eustatius. Dat blijkt uit de vandaag door minister van Financiën Kaag naar de Kamer gestuurde voorjaarsnota.

Onder het kopje ‘Aanpak Klif Sint Eustatius’ wordt de extra uitgave als volgt toegelicht: “Door erosieproblematiek is er een acute dreiging met betrekking tot een klif op Sint Eustatius, waarbij vallende rotsblokken vitale infrastructuur bedreigen. Deze middelen zijn een ondersteuning aan het Openbaar Lichaam voor de aanpak van deze problematiek.”

Vorig jaar kwam aan het licht dat onder verantwoordelijkheid van Nederland (het Bestuurscollege en de Eilandsraad waren vervangen door een legertje Nederlandse ambtenaren) alarmerende rapporten over het gevaar van de klif onder het tapijt had geveegd. De staat werd daarvoor stevig op de vingers getikt door de rechter.

De betrokken ministeries leken zich niets aan te trekken van dat vonnis: zij verscholen zich achter het formele standpunt dat de klif eigendom is van de lokale overheid. Bovendien werd opgemerkt dat Nederland eerder al 9 miljoen had gestoken in het stabiliseren van een deel van de klif.

Uit de Voorjaarsnota kan worden opgemaakt dat het kabinet tot het inzicht is gekomen dat Statia de kosten van het veiliger maken van de klif nooit zelf zal kunnen opbrengen. Opmerkelijk is dat geen van de direct betrokken ministeries melding maken van de bijdrage. Die is vooralsnog alleen diep weggestopt in de 232 pagina’s tellende voorjaarsnota terug te vinden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.