Bonaire

Ook OM Aruba in beroep in zaak tegen Statenlid Sevinger

Oranjestad – Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak Avestrus tegen Statenlid en oud-minister Benny Sevinger en twee medeverdachten.

De AVP-prominent werd wegens omkoping en oplichting tot 12 maanden cel veroordeeld waarvan 6 voorwaardelijk nadat 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf was geëist. De rechter halveerde ook de periode waarin de parlementariër geen functie in het publieke domein mag vervullen. Sevinger vindt dat sprake is van politieke vervolging en heeft al meteen na het vonnis beroep aangetekend.

Persbericht OM Aruba

Het openbaar ministerie heeft hoger beroep ingesteld in de zaken van 3 van de 12 Avestrus-verdachten. Het OM kijkt anders aan tegen de beslissingen van de rechter in eerste aanleg in de zaken van de verdachten O.B.S., M.L.A. en P.T.A.S. en is het niet eens met de door de rechter opgelegde straffen.

Het OM had in Avestrus een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen de voormalige minister S. vanwege omkoping, oplichting van het Land Aruba, misbruik van functie, witwassen en verduistering. Eveneens werd geëist dat hij wordt ontzet uit het passief kiesrecht voor een periode van 10 jaar. S. werd door de rechtbank veroordeeld tot een straf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, vanwege omkoping en verduistering. Hij werd vrijgesproken van oplichting, misbruik van functie en witwassen. Voorts werd S. door de rechter ontzet uit het passief kiesrecht voor de duur van 5 jaar.

Tegen de verdachte M.L.A. had het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar geëist en een geldboete van 25.000 gulden vanwege oplichting van het Land, valsheid in geschrifte en omkoping. Zij werd veroordeeld tot een straf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van 50.000 gulden. A. werd vrijgesproken van actieve omkoping van de verdachte S. en van valsheid in geschrifte.

De verdachte P.T.A.S., voormalig ambtenaar bij de DOW, werd in eerste aanleg veroordeeld tot een straf van 2 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk, voor omkoping en witwassen. Hij werd gedeeltelijk vrijgesproken voor de actieve omkoping van de minister. Net als M.L.A. werd hem een bijzondere voorwaarde opgelegd dat hij voor een periode van 3 jaar geen opties kan aanvragen of verkrijgen op commerciële erfpachten. Bij verdachte P.T.A.S. werd verbeurdverklaring uitgesproken van een in beslag genomen geldbedrag van 1.3 miljoen dollar. Het OM had eerder een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar tegen hem geëist.

Het OM stelt geen hoger beroep in tegen de uitspraken van de overige verdachten.

Voor zover het OM nu bekend is hebben de volgende verdachten zelf hoger beroep ingesteld: O.B.S., M.L.A. en P.T.A.S. (ook OM-hoger beroep) en C.R.M., E.R.W., N.D.N. en C.D.H.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.