Bonaire sluit deel Marine Park voor duikers

Kralendijk – Natuurorganisatie Stinapa heeft besloten het Marine Park aan de noordkant van Bonaire te sluiten voor duiken. Gehoopt wordt op die manier de verdere verspreiding van de verwoestende Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) tegen te houden.

De zeer besmettelijke en voor een groot aantal koraalsoorten zeer schadelijke ziekte werd vorige maand op Bonaire geconstateerd. SCTLD deed zich in 2014 voor het eerst voor in Florida. In 2018 bereikte de ziekte Sint Maarten, gevolgd door Sint Eustatius in 2019 en Saba in 2021. Zeer onlangs werd de ziekte vastgesteld bij Curaçao en Bonaire.

Het rigoureuze besluit van Stinapa om duiklocaties te sluiten is gebaseerd op artikel 8 lid 6 van de Eilandsverordening Natuurbeheer Bonaire en paragraaf 6 van het Eilandsbesluit Onderwaterpark Bonaire. Bonaire wordt vanwege de rijkdom aan koraal gerekend tot de Top-3 van duikbestemmingen van de wereld.

Update Stinapa

After careful consideration and assessment, STINAPA, as managing organization of the Marine Park has made the difficult decision to close the north side of Bonaire for diving, from north of Karpata to Malmok including Washington Slagbaai National Park from May 1st, 2023 until further notice due to Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD).

The reason being that Wekua Point has been identified as a natural barrier that could prevent contaminated water from flowing north, creating a possibility for the north to be guarded. We are not taking this decision lightly but it’s essential to protect our precious reefs & marine life.

We appreciate your understanding and cooperation in this challenging moment and please remember to follow the regulations implemented to slow down the spread such as avoiding contaminated areas, decontaminating your gear, and not touching the reef. Also, a big thank you to all our partners who are doing their best to protect the corals!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.