Statia nog één handtekening verwijderd van terug krijgen budgetrecht

Den Haag – Voor eind mei krijgt de Eilandsraad van Sint Eustatius het budgetrecht terug. Dat is tenminste wat staatssecretaris Van Huffelen wil. Zij heeft vandaag het ontwerp-Koninklijk Besluit naar de Tweede Kamer gestuurd. Die heeft tot 23 mei de tijd om te reageren.

Van Huffelen heeft deze stap gezet nadat de Eilandsraad maandag en het Bestuurscollege dinsdag hun handtekening zetten onder een Memorandum of Understanding waarmee zij zich committeren aan het doorvoeren van de nog resterende verbeterpunten bij het financieel beheer. Het eiland krijgt daarvoor een bijdrage van het Rijk van 1,1 miljoen euro om de benodigde expertise in te huren.

Het teruggeven van het budgetrecht wordt gezien als een van de belangrijkste stappen op weg naar het herstel van de lokale democratie nadat de Nederlandse regering in februari 2018 het Bestuurscollege en de Eilandsraad naar huis stuurde wegens ernstige taakverwaarlozing.

Lees HIER de brief van Van Huffelen

Klik  HIER voor het ontwerp-Koninklijk Besluit

Klik HIER voor het raadsbesluit

Klik HIER voor de MoU met het Bestuurscollege

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.