Van Huffelen ontvangt ‘Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis’

Den Haag – Staatssecretaris Van Huffelen heeft vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis’ in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens een door de Dutch Caribbean Book Club georganiseerde presentatie in het Nationaal Archief.

Het boek werd de bewindsvrouw aangeboden door Cees Luckhardt die samen met mede-auteur Boì Antoin jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de koloniale geschiedenis van Bonaire. Voor Nederland was Bonaire behalve een straf- en verbanningskolonie ook een belangrijk verversingsstation en zoutleverancier.

In grote aantallen werden volwassenen, kinderen en zuigelingen als slaafgemaakten op slavenschepen naar de West vervoerd. Velen moesten als kettingslaven dwangarbeid verrichten op de natuurlijke zoutpannen. In het boek is ook te lezen over de twee opstanden die in 1765 plaatsvonden op Bonaire. Luckhardt ging in zijn lezing onder meer in op zijn onderzoek in de archieven van het Nationaal Archief en andere (orale) bronnen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.