Geen 5 jaar maar 6 maanden cel voor Sevinger

Oranjestad – De rechtbank op Aruba heeft Statenlid en oud-minister Benny Sevinger tot een aanzienlijk lagere straf (12 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk) veroordeeld dan de 5 jaar die het OM had geëist. De uit Nederland ingevlogen rechter halveerde ook de verbanning uit publieke functies (inclusief het lidmaatschap van de Staten) tot 5 jaar.

De zaak Avestruz draaide om gesjoemel met overheidsterreinen. Tegen betaling van steekpenningen werden zakenlieden bevoordeeld. Het OM verweet Sevinger omkoping, fraude, misbruik van zijn functie, witwassen en verduistering tijdens zijn ministerschap van 2009 tot 2017. De rechtbank achtte omkoping en fraude bewezen, maar sprak hem voor de andere aanklachten vrij. Met de AVP-politicus stonden 11 ambtenaren en ondernemers terecht, van wie er 5 werden vrijgesproken. 1,3 miljoen dollar aan opbrengsten van grondverkopen werd verbeurd verklaard.

De rechtbank stelde dat Sevinger het vertrouwen in een integer handelende overheid heeft beschaamd en ondergraven. Zijn handelen zou tevens het imago van Aruba hebben geschaad waardoor investeerders kunnen worden afgeschrikt om zaken te doen met het land. Hij zou voorts het publieke vertrouwen in politici hebben aangetast door zijn politieke stichting in te zetten voor persoonlijk financieel gewin.

Sevinger ziet zichzelf als slachtoffer van politieke vervolging. Bij de verkiezingen van 2021 zat hij in voorarrest. Hij werd met voorkeursstemmen in de Staten gekozen. Meteen na het vonnis kondigde hij aan in beroep te gaan.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.