Caribische premiers net zo blij met onderlinge regelingen als eerder met COHO

Den Haag – De ministers-presidenten Wever-Croes (Aruba), Pisas (Curaçao) en Jacobs (Sint Maarten)  toonden zich vandaag minstens zo blij met de onderlinge regelingen als zij twee jaar geleden waren over de rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling.

Na de ondertekening werden de regeringen van de CAS-landen teruggefloten door hun parlementen. Dat kan niet met de vandaag gesloten onderlinge regelingen gebeuren, want daarover hebben de Staten geen zeggenschap. Tijdens een gezamenlijke persconferentie vatte staatssecretaris Van Huffelen de geëtaleerde jubelstemming samen met de woorden “Ongelooflijk fantastisch.”

De totstandkoming van de onderlinge regelingen betekent dat de COHO-wet formeel wordt ingetrokken. Voor de inhoud en uitvoering van de in de landspakketten vastgelegde hervormingen verandert er niets. De premiers bevestigden hun commitment met die hervormingen, terwijl de staatssecretaris herhaalde de landen te ondersteunen met mensen en middelen (jaarlijks 30 miljoen euro).

Lees HIER het gezamenlijke statement van de landen

Klik HIER voor het persbericht

Lees HIER de brief van staatssecretaris Van Huffelen aan de Kamer

Klik HIER voor de onderlinge regelingen en bij behorende documenten

(Foto’s BZK)
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.