Caribisch deel Koninkrijk gevoelig voor geopolitieke krachtmeting

Den Haag – “Een geopolitieke krachtmeting van grootmachten als de VS, Rusland en China kan impact hebben op het Caribisch deel van het Koninkrijk”, staat te lezen in de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk. Het is voor het eerst dat de veiligheidsstrategie betrekking heeft op alle landen van het Koninkrijk.

De ministers van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius en van Buitenlandse Zaken Hoekstra hebben de strategie vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. “Dreigingen kennen bovendien geen grenzen, ook niet binnen ons Koninkrijk. Als Nederland en als Koninkrijk zijn we niet immuun voor de veranderingen in de wereld. Nationale veiligheid is internationale veiligheid en andersom. Des te belangrijker is het dat we onze inzet op veiligheid, nationaal én internationaal, in deze strategie aan elkaar verbinden”, aldus de bewindslieden.

Bedreigingen van de veiligheid in het Caribisch deel komen van ondermijnende criminaliteit, cyberaanvallen en klimaatverandering. De Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden is tot stand gekomen met een brede betrokkenheid van publieke, private en maatschappelijke organisaties in alle delen van het Koninkrijk, onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Lees HIER wat de Veiligheidsstrategie zegt over de Cariben

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.