BES-eilanden krijgen vanaf 2027 meer gedeputeerden

Den Haag – Met ingang van 2027 krijgen Bonaire, Sint Eustatius en Saba er een gedeputeerde bij. Vier jaar later mag Bonaire zelfs een vijfde gedeputeerde aanstellen.

De groei loopt parallel met de eerder aangekondigde uitbreiding van het aantal eilandsraadsleden. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen in reactie op vragen vanuit de Tweede Kamer over een (voor Den Haag) kritische lezing van inmiddels oud-eilandsraadslid van Statia Koos Sneek.

In haar brief meldt Van Huffelen onder meer ook dat het onderzoek naar een herijking van de zogeheten Vrije Uitkering voor 31 juli aan de Kamer wordt aangeboden. Reeds in 2013 is geconstateerd dat de uitkering onvoldoende is om de lokale overheden in staat te stellen hun eilandelijke taken naar behoren uit te voeren. In plaats van de uitkering te verhogen heeft Den Haag er tot nu toe voor gekozen nogal willekeurig en versnipperd projectsubsidies te verstrekken.

Lees HIER de reactie van Van Huffelen

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.