Sint Maarten

COLUMN – Bericht uit Sint Maarten

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.

Interconnectedness

Door Terrance Rey

Als ik uitleg waar mijn Cusha Columns-boek ‘The Enigma that is Sint Maarten’ over gaat, gebruik ik vaak de term ‘the interconnectedness of things’ om de onderlinge verbondenheid van dingen op Sint Maarten te verklaren. Simpelweg omdat alles met elkaar samenhangt en alles met elkaar verbonden is.

Alles gebeurt met een reden. Ook als je geen idee hebt waarom. Sint Maarten is zo’n verbonden en kleine gemeenschap dat als iemand in Point Blanche niest, een kerel in St. Peter’s keelpijn krijgt, een vrouw in Simpson Bay een regelrechte griep oploopt en de schoonvader van haar zus in Marigot opeens Covid blijkt te hebben. Het zou je verbazen hoe snel dingen zich verspreiden op Sint Maarten, zoals nieuws en vooral melee. Sint Maarten heeft zoveel interconnecties, je zou haast denken dat het net de ‘internet of things’ is.

Met de komst van social media en apps zoals Messenger, Whatsapp en wat niet, kun je een stukje melee als een lopend vuurtje laten verspreiden. Vanwege de melee-verspreiders op Sint Maarten heeft Whatsapp de doorstuurbeperking van één bericht per persoon ingesteld. Ik lieg niet! De onderlinge verbondenheid van dingen op Sint Maarten heeft zelfs zulke wangedrochten voortgebracht als de Pointe Blanche Prison, de Elephant With The Green Hat en Mount Dump. Jarenlang hebben mensen hun afval buiten gezet om te worden opgehaald en afgevoerd door bedrijven die geen gecertificeerde vuilnisophalers zijn, en tegenwoordig krijgen mensen duizenden dollars betaald om van Pond Island weg te gaan. Hoe is dat allemaal connected?

Om je nog een voorbeeld te laten zien van de onderlinge verbondenheid van dingen op Sint Maarten. Een vrouw uit Anguilla kan een voicenote naar haar doo-doo-darling verderop in Dutch Quarter sturen. Tegen de tijd dat die voicenote heel Sint Maarten heeft bereikt, is de communicatiemedewerker op Princess Juliana International Airport op non-actief gezet wegens het verspreiden van valse geruchten over het management. Het kan raar lopen.

Door de onderlinge verwevenheid van zaken op Sint Maarten durven mensen hun mond niet open te doen. Vandaag kan een Richardson een rapport bij de regering indienen waarin hij adviseert een manager van een overheidsbedrijf te ontslaan en morgen kan een andere Richardson voor de rechtbank worden gedaagd wegens het schrijven van een vernietigend rapport over een hack. Je zou me kunnen vragen wat het een met het ander te maken heeft, maar op Sint Maarten werkt de onderlinge verbondenheid der dingen zo. Een Indiase zakenman vertelde me dat hij ooit een klacht had ingediend bij Economische Zaken over een probleem dat hij had met zijn buurman. De volgende dag verschijnt er een inspecteur bij zijn bedrijf en eist zijn bedrijfs- en werkvergunningen te tonen. Dat gebeurde steevast iedere keer als hij zich beklaagde bij EZ. Tot het kwartje bij hem viel wat het een met het ander te maken had.

Omdat alles met elkaar samenhangt en met elkaar verbonden is, kun je niet zomaar iemand voor het hoofd stoten. Je zou zelfs bang zijn om te klagen dat je buurman strontwater in je achtertuin laat lopen, omdat dan het laatste kind van je oom zou kunnen worden afgewezen voor een stuk erfpachtgrond van de overheid. Het is zo erg op Sint Maarten dat je vandaag iemand vreemd kan aankijken en tien jaar later wordt je zoon zonder aanwijsbare reden afgewezen voor een baan.

De onderlinge verwevenheid is zo erg dat een politicus opgepakt kan worden op verdenking van omkoping en machtsmisbruik en zijn verklaring is dat jij moet oppassen voor identiteitsdiefstal op Instagram. Je kunt zo een angst voor agorafobie ontwikkelen als je te hard nadenkt over de onderlinge verbondenheid van de dingen op Sint Maarten. Je zou haast niet meer de straat op durven. Laat staan om over de rare rekeningen van prutsbedrijf GEBE te klagen. Je wordt vast en zeker de volgende dag afgesloten.

Geloof je me nog steeds niet? Probeer deze verbluffende realiteit eens te vatten. Een vlinder slaat met zijn vleugels in Mumbai en een categorie 5 orkaan, Irma genaamd, treft Sint Maarten met verwoestende en catastrofale gevolgen. In de rest van de wereld noemen ze dat global warming, maar hier op Sint Maarten noem ik dat de interconnectedness of things.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.