Bonaire

D66: Caribisch Nederland te vaak vergeten door ministeries

Den Haag – D66 vindt dat ministeries bij het maken van beleid Caribisch Nederland “te vaak wordt vergeten”.  De fractie merkt dat op in een schriftelijke vragenronde over de wijze waarop het kabinet het principe ‘comply or explain’ in de praktijk brengt. De vragen zijn gericht aan staatssecretaris Van Huffelen die is aangewezen als coördinerend bewindspersoon.

Van de belofte dat nieuwe wet- en regelgeving ook van toepassing zal zijn voor Caribisch Nederland tenzij er redenen zijn dat niet te doen en het waarom toe te lichten is tot nu weinig terechtgekomen. D66 vraagt zich af of sprake is van gemakzucht of zelfs discriminatie. De partij stelt vast dat er een lappendeken van honderden wetten en regels voor Caribisch Nederland is en dat door de groter wordende verschillen met Europees Nederland het gelijkwaardigheidsbeginsel wordt ondermijnd.

De ChristenUnie noemt het pijnlijk dat basale zaken zoals een BSN-nummer, WW en de implementatie van verdragen in Europees Nederland wel goed zijn geregeld maar in Caribisch Nederland niet. De fractie vraagt of de regering “het ongemak deelt dat het fundamentele zaken in Caribisch Nederland – dat gewoon deel is van ons land – nog steeds niet geregeld heeft.”

Lees HIER alle vragen van VVD, D66, CDA en ChristenUnie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.