Curacao

COLUMN – Bericht uit Curaçao

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Curaçao.

Magic

Door Raquel Weisz

Het waren Michael Jackson-achtige taferelen. Zijn populariteit groeit met de dag en zijn roem heeft ondertussen de sterrenstatus bereikt. The King of Finance. En hij speelt hier gretig op in. Onze minister van Financiën, die de portefeuille heeft overgenomen van de onlangs afgetreden minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, bezocht het Curaçao Medical Center om de serieuze uitdagingen waar het ziekenhuis mee kampt, te bespreken. Hij werd onthaald als een ware popster. En hij loste het acute financiële probleem binnen drie dagen op. Op magische wijze, aangezien er al langere tijd wordt geworsteld met dit dossier.

Ondertussen rommelt het in de coalitie. De verworden one-man show lijkt niet door iedere minister te worden gewaardeerd. Wellicht een idee om met z’n allen bij het bekende restaurant in de wijk Saliña te gaan zitten. Per slot van rekening worden hier al jarenlang de deals gesloten, zaken opgelost en uitgepraat. It’s where the magic happens.

In ieder geval niet bij het binnenkort te openen Café Magic, waar alles draait om inclusiviteit en duurzaamheid. Een inspirerend initiatief van een gepassioneerde groep, die een inclusieve ontmoetingsplaats creëert. Een plaats waar mensen met een verstandelijke beperking de kans krijgen om hun talenten verder te ontwikkelen en een vak te leren. Waar deze groep aan het werk gaat en mag schitteren. En wij, als toekomstige bezoekers, kunnen genieten van een heerlijk ontbijt/lunch of een lekker kopje koffie. In een groene omgeving, waar je ook met je laptop welkom bent. Een locatie waar ze zelf groenten en kruiden verbouwen, die wij als klanten weer op ons bordje terugzien. Uiteindelijk wordt deze groep klaargestoomd om bij andere cafe’s/restaurants aan de slag te gaan.

Samenwerking is belangrijk. Café Magic werkt dan ook nauw samen met Fundashon Kontakto. Deze stichting begeleidt mensen met een verstandelijke beperking tijdens de dagbesteding, bij het ontwikkelen van hun talenten en (sociale) vaardigheden. Alsook cliënten die werkzaam zijn in het bedrijfsleven. Dit met als doel om hun cliënten weerbaarder en zo onafhankelijk mogelijk te maken. Ook begeleiden ze de ouders. Niet alleen bij de acceptatie, maar bijvoorbeeld ook in de omgang met hun kinderen.

Kontakto besteedt veel aandacht aan de eigen medewerkers. Bewust, want deze medewerkers moeten veel geven in hun functie. En je kunt niet geven wat je zelf niet hebt. Dat wordt namelijk haarfijn aangevoeld door hun sensitieve cliënten.

Gelukkig zien we op Curaçao dat het taboe van het hebben van kinderen met een verstandelijke beperking grotendeels doorbroken is. Echter, voor wat betreft de informatievoorziening en de acceptatie door de bevolking is nog wel een weg te bewandelen. Daarin speelt Oudervereniging Totolika een grote rol. Die komt op voor de rechten van mensen met een beperking en probeert ervoor te zorgen dat die krijgen waar ze recht op hebben. Onderwijs, werk, huisvesting etc. Dit door middel van verschillende projecten, die dan vaker ingebed worden bij andere organisaties.

Komende dinsdag is het Wereld Down Syndroom Dag. Op Curaçao worden de welbekende kleurrijke sokken, om bewustwording te creëren, op deze dag steeds meer gedragen. Dit jaar voor het eerst ontworpen door verschillende Curaçaose scholieren. Ik heb m’n sokken al klaarliggen. U ook? Mogelijk een idee voor The King of Finance. In plaats van witte sokken.

Mijn sokken: Passie-Inclusie-Diversiteit-Blijdschap-Liefde. Ontworpen door scholieren van de VSO ZMLK Mariëta Alberto.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.