Opnieuw Sint Maartense politicus verdacht van corruptie

Philipsburg – Op Sint Maarten is vandaag Statenlid Rolando Brison gearresteerd op verdenking zich te hebben laten omkopen. Het kantoor van de politicus in het parlementsgebouw is doorzocht, evenals wat het Openbaar Ministerie diens “verblijfplaats” noemt.

De aanhouding vond plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek genaamd “Lissabon” waarbij het vermoeden bestaat dat de parlementariër steekpenningen heeft aangenomen en misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Het OM sluit meer aanhoudingen en huiszoekingen niet uit. Of daarmee gedoeld wordt op de omkopende partij is niet duidelijk.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Recherchesamenwerkingsteam (RST) onder leiding van het Centraal Team van het Parket Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit team richt zich op een specialistische aanpak van corruptie en ondermijnende criminaliteit.

Brison leidt de fractie van regeringspartij United Peoples Party. Hij trad in november af als Statenvoorzitter nadat een geluidsopname uitlekte waarin hij zich beledigend uitliet over collega-parlementariërs en ministers. Hij verklaarde destijds “er aan te gaan werken een beter mens te worden.” Een jaar geleden werd hij door de rechtbank veroordeeld voor een hoog opgelopen huurschuld en de aangerichte schade in de door hem verlaten villa.

De arrestatie van Brison vergroot de instabiliteit van het Kabinet Jacobs waarvan het lot toch al afhankelijk was van de gedoogsteun van twee onafhankelijke Statenleden. Bij afwezigheid van de UPP-leider zijn coalitie en oppositie met elk zeven zetels in evenwicht. Dat knelt des te meer omdat maandag de (maanden verlate) behandeling van de begroting voor het lopende jaar op de agenda staat.

Voor Tweede en Eerste Kamerleden is Brison geen onbekende. Hij neemt al jaren deel aan het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg en was nog maar enkele weken geleden bij de ontmoeting op Curaçao nadrukkelijk aanwezig. Sinds 2010 zijn tien Sint Maartense politici Brison voorgegaan als verdachte van of inmiddels veroordeeld voor corruptie en/of (belasting)fraude.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.