Bonaire: PDB grote winnaar, MPB grote verliezer en sterk herstel UPB

Kralendijk – De Partido Demokrátiko Boneriano is met 4.004 stemmen de grote winnaar van de eilandsraadsverkiezingen, het beste resultaat sinds Bonaire in 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is geworden. Maar de klinkende zege betaalt zich niet uit in zetelwinst: op basis van de voorlopige toedeling van restzetels blijft de PDB van Clark Abraham op 3 zetels staan.

Grote verliezer is de Movementu di Pueblo Boneriano. De partij die voor de derde keer meedeed en in 2019 met 3.575 stemmen (goed voor 4 zetels) als grootste uit de stembus kwam, verloor ruim 1.500 kiezers en zakt inclusief een restzetel terug naar 2 zetels. Het vertrek van de populaire gedeputeerde Nina den Heyer uit de politiek lijkt de partij parten te hebben gespeeld. Bovendien wisselde de MPB vlak voor de verkiezingen van leider. Hennyson Thielman nam het stokje over van oprichter Elvis Tjin Asjoe.

De Union Patriotiko Boneriano kan zichzelf eveneens winnaar voelen. Met 2.903 stemmen is de door James Kroon geleide partij vrijwel terug op het niveau van 2011. De winst wordt verzilverd met een derde zetel. Daisy Coffie kan ook tevreden zijn. Zij stapte halverwege de bestuursperiode uit de MPB-fractie en richtte Movementu 21 op. Met 979 stemmen kan zij haar raadslidmaatschap prolongeren.

Voor de coalitievorming zijn meerdere opties. De huidige coalitie van MPB en UPB heeft de (krappe) meerderheid behouden, maar in de campagne ging het er tussen deze partijen bepaald niet vriendelijk aan toe. PDB en MPB hebben samen eveneens een krappe meerderheid, maar zij hebben gezien de talrijke onderlinge schermutselingen ‘onverenigbare humeuren’.

Kansrijker lijkt een op een comfortabele meerderheid rustend verbond van de vroegere rivalen PDB en UPB. De vraag wie de meeste gedeputeerden mag leveren, zal wel eens bepalend kunnen zijn voor wie met wie gaat besturen.

James Kroon bezorgde de UPB een mooi verkiezingsresultaat.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.