Hof: Voor Kabinet Schotte was deskundigheid ondergeschikt

Willemstad – “Het waren bijzondere tijden onder het kabinet Schotte, een kabinet ongekend van aard in het Koninkrijk der Nederlanden”, aldus het Hof in Willemstad in zijn vonnis tegen bestuurders van de voormalige Stichting Buro Ziektekostenvoorzieningen (BZV).

Het Hof heeft twee toenmalige bestuurders veroordeeld tot een schadevergoeding van 4 miljoen gulden vanwege het door hun gevoerde wanbeleid. Er was, aldus het vonnis, sprake van een “patroon van schendingen” en “grandioze geldsmijterij”, mede aangestuurd door de eerder al voor oplichting veroordeelde oud-minister Constancia.

“Voor het kabinet Schotte was deskundigheid van ondergeschikt belang”, constateert het Hof dat vindt dat de verdachten niet alleen dader, maar ook slachtoffer zijn: “Ze hadden geen inzicht in de eigen onbekwaamheid” en hebben zelf geen profijt gehad van hun wanbeleid. Overigens vermoedt het Hof dat de aangerichte schade veel groter is dan 4 miljoen.

Het Hof constateert met niet verholen spijt dat niet meer bestuurders van overheidsentiteiten zijn aangesproken op wanbeleid. In de twee jaar dat Schotte minister-president was zijn vermoedelijk honderden miljoenen verdonkeremaand. Het Hof staat in zijn vonnis ook stil bij de poging van huidig minister Pietersz-Janga (Volksgezondheid) in de rechtsgang te interveniëren om vervolging van de BZV-bestuurders te voorkomen.

Schotte, Constancia en Pieters-Janga maken allemaal deel uit van huidig regeringspartij MFK.

Lees HIER het gehele vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.