Kamerdelegatie spreekt Unkobon over sociaal minimum

Kralendijk – De delegatie van Tweede en Eerste Kamerleden die voorafgaand aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg een werkbezoek aan Bonaire brengt, heeft vandaag een ontbijtoverleg gehad met de consumentenorganisatie Unkobon.

Onderwerp van gesprek was uiteraard de armoede op het eiland en het nog altijd ontbreken van een sociaal minimum. Omdat het kabinet telkens met uitvluchten komt waarom er geen bestaansminimum kan worden ingevoerd, daagt Unkobon de Staat der Nederlanden voor de rechter. Om de invoering van een sociaal minimum opnieuw voor zich uit te schuiven, heeft minister voor Armoedebeleid Schouten onlangs besloten nog maar eens onderzoek te laten doen. Daardoor is het vrijwel onhaalbaar om per 1 januari 2024 een sociaal minimum in te voeren.

Op Bonaire leeft 40% van de huishoudens onder de armoedegrens. Al in 2013 stelde het Nibud vast dat het wettelijk minimum loon, de onderstand en de AOV veel te laag waren om de maand rond te komen. In 2017 werd dat bevestigd door onderzoekers van Regioplan, maar ook toen maatregelen bleven uit.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.