Motie van afkeuring tegen Van Huffelen

Den Haag – De Tweede Kamer stemt morgen over een motie van afkeuring die tegen staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) is ingediend.

De indieners verwijten de bewindsvrouw dat zij tegen de wil van de Kamer heeft ingestemd met het ‘eID’,een soort Europese Digid. Hoewel meer partijen geen goed woord over hebben voor de handelwijze van Van Huffelen zal de motie het zo goed als zeker niet halen.

Enkele maanden geleden sprak de Kamer zich in twee moties uit tegen het Europese plan voor het ‘eID’. Luttele dagen voordat Van Huffelen naar Brussel ging, stuurde zij een brief naar de Kamer dat zij de moties naast zich neer zou leggen. Dat deed ze op een vrijdagavond. Nog voordat de Kamer op de eerstvolgende vergaderdag (dinsdag) kon regeren had de staatssecretaris al haar jawoord gegeven aan haar EU-collega’s.

“Zij heeft daar wél filmpjes lopen maken ter promotie van haarzelf, maar niet genoemd dat ze iets deed tegen de wens van de gekozen volksvertegenwoordiging”, wierp Renske Leijten (SP) haar voor de voeten tijdens een interpellatiedebat vorige week. Ook andere fracties – inclusief regeringspartij ChristenUnie – zijn boos op Van Huffelen. Pieter Omtzigt concludeerde zelfs dat zij in strijd met de grondwet heeft gehandeld.

Van Huffelen voerde aan dat ze haar best had gedaan de bezwaren van de Kamer tegen het eID onder de aandacht te brengen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.