COLUMN – Bericht uit Aruba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Aruba, van gastcolumnist Bianca Peters.

Het WOW-effect

Door Bianca Peters[1]

Tjilp Tjiiiillp Tjilp Tjiiiilp Tjiiiiilp! Terwijl ik de auto uitstap, word ik verwelkomd door een prachtig concert van een paar Chuchubi’s; Arubaanse zangvogels. De eerste zonnestralen piepen over de horizon en verlichten de vallei bij de Balashi goudmolen, het decor voor een bijzondere dag. Vandaag presenteren we de ontwikkeling van de natuurfilm WOW! aan de koninklijke familie. In m’n hoofd speel ik de presentatie nog een keer af.

WOW! wordt een bioscoopfilm en 360-benadering over de diversiteit, schoonheid, kwetsbaarheid en veerkracht van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk. De film wordt de basis van inspiratie en verwondering, trots en verbinding tussen de eilanden en Nederland en vice versa. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat aan beide kanten van de oceaan op niet de meest positieve manier naar de andere kant van het Koninkrijk gekeken wordt. Daar brengt deze film verandering in. Want wat raakt ons hart en verbindt ons uiteindelijk meer dan de natuur?

Het WOW-effect alleen is echter niet genoeg, daarom hebben we rondom de film nog diverse programma’s ontwikkeld; de 360-benadering.

We maken naast de bioscoopfilm zes documentaires die dieper ingaan op de relatie mens en natuur. Deze zullen te zien zijn op TV en online streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon. We zetten rondom de ontwikkeling van WOW! een talentenprogramma op voor onder andere videografen, fotografen, artiesten en muzikanten. Hun talenten zullen ingezet worden om met de film structureel bij te dragen aan de creativiteit op de eilanden. Daarbij worden ze professioneel begeleid door het team dat de film maakt. We maken deze film samen met EMS FILMS uit Nederland. Zij hebben onder andere De Nieuwe Wildernis gemaakt, in 2013 de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. Ze hebben er ook een Gouden Kalf voor gekregen en maken sindsdien natuurfilms over de Nederlandse natuur voor een breed publiek.

Via educatieve programma’s proberen we op allerlei lagen in de samenleving op de eilanden en in Nederland meer bewustwording te brengen over (de natuur van) de eilanden, onder andere door een mascotte-programma voor alle eilanden. Zo hebben we voor Aruba Coco de shoko (Arubaans uiltje), voor Curacao Didi het hertje, voor Bonaire Rosi de flamingo, voor Saba Tuti de schildpad, voor Sint Eustatius Iggy de leguaan en voor Sint Maarten Peli de pelikaan. Deze mascottes vertellen het verhaal van hun soort en eiland, voor jong en oud.

We zetten een wetenschappelijke database op van al het beeldmateriaal dat we voor de film draaien op de eilanden. Zo hebben we bijvoorbeeld tijdens de scouting op Saba al twee diersoorten ontdekt die nooit eerder op het eiland geregistreerd zijn. De film creëert dus een schatkist aan kennis waar andere organisaties weer gebruik van kunnen maken, zoals onze partners van DCNA en alle zes de natuurparken op de eilanden.

We maken een podcast over de achterliggende verhalen. Tijdens onze scouting op de eilanden afgelopen jaar hebben we zulke gave en impactvolle verhalen gehoord van mensen. Verhalen die het verdienen om gehoord te worden, op de eilanden, in Nederland en zelfs daarbuiten.

We staan nog aan het begin van de productie van de film. We hebben de teasers per eiland af en werken as we speak aan het script. De planning is om in het najaar te beginnen met filmen. Dat zullen we twee jaar doen en hopen de film in 2025 op het witte doek te tonen in Nederland en op de eilanden. In de tussentijd gaan alle programma’s al wel van start en kan iedereen ons volgen via de website en de social mediakanalen Facebook, Instagram en Linked-in.

Terwijl ik de laatste paar zinnen door m’n hoofd laat gaan, waait Coco de Shoko naast me om. Hij is als prototype van upcycled materialen gemaakt door lokaal artiest Desiree Arends van Kind Human. Vandaag krijgt Coco hopelijk een nieuw huis en mag hij mee met de koninklijke familie. Maar voor die tijd maak ik nog een paar mooie foto’s van Coco met de opkomende zon.

Ik hoor wat geluiden achter me en zie hoe het team bezig is alles klaar te zetten voor de presentatie aan de koninklijke familie. Ik draai me nog een keer terug, neem het adembenemende beeld van de vallei nog een keer in me op, pak Coco op en loop naar het team om te helpen met het klaarzetten.

Twee uur later sta ik nog steeds te stuiteren van energie. Ik loop terug naar de plek waar de dag begon, kijk uit over de vallei en probeer de eerste indrukken te verwerken. De ontzettend positieve reactie van de koninklijke familie waarbij ze aangegeven hebben hoe mooi en belangrijk ze dit project vinden en dat ze willen helpen, heeft me nog meer gesterkt dat deze film er moet en gaat komen. En Coco heeft een nieuw huis gekregen…

(Foto: ARTN Photography)

[1] Bianca Peters is mede-oprichter van 360º of Innovation, een stichting op Aruba die de Caribische delen van het Koninkrijk helpt te verduurzamen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.