Curaçao nog eeuwen in het krijt bij Nederland

Den Haag – Het tempo waarin Curaçao zijn openstaande schuld aan Nederland aflost, is zo traag dat het land bijna drie eeuwen in het krijt staat. Dat kan worden opgemaakt uit een overzicht dat staatssecretaris Van Huffelen vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nadat Nederland in het kader van 10-10-10 het leeuwendeel van de Antilliaanse staatsschuld had kwijtgescholden, begon het autonome land Curaçao met een schuld van 1.568 miljoen gulden met een looptijd die varieert van 10 tot 30 jaar, tegen een lage rente. In de tien jaar tot 2020 heeft Curaçao ruim 800 miljoen bijgeleend in Den Haag. Van 2016 tot en met 2020 is jaarlijks 8,2 miljoen afgelost. Bij dat tempo duurt het nog 290 jaar voordat de schuld is vereffend.

De cijfers hebben betrekking op de periode voor corona. Nadien is de schuld aan Nederland door de liquiditeitssteun opgelopen tot ruim 3 miljard. Over de aflossing van de coronaleningen starten deze week onderhandelingen.

Lees HIER de brief van Van Huffelen

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.