Curacao

VVD en CDA niet overtuigd Statia nu al meer bevoegdheden terug te geven

Den Haag – Regeringspartijen VVD en CDA lijken niet zonder meer in te stemmen met het voorstel van staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) om medio maart een volgende stap te zetten op weg naar het volledige herstel van de lokale democratie op Sint Eustatius.

Op voorstel van de bewindsvrouw besloot het kabinet vrijdag het Bestuurscollege en de Eilandsraad op korte termijn onder meer het budgetrecht en de zeggenschap over het ambtelijk apparaat terug te geven. Van Huffelen ging er vanuit daarvoor zonder debat het groene licht van de Kamer te krijgen.

VVD en CDA willen echter dat de staatssecretaris eerst een groot aantal schriftelijke gestelde vragen over het proces beantwoordt. Hun voorstel daartoe kreeg, zo bleek vandaag, alleen steun van ‘eenpitter’ Den Haan. Ook het verzoek aan de regering geen onomkeerbare stappen te nemen, kreeg onvoldoende steun.

Binnen de coalitie is geen eensgezindheid. VVD en CDA die zich anders dan D66 en ChristenUnie afvragen of Van Huffelen de touwtjes niet te snel laat vieren, hebben de mogelijkheid de stilzwijgende instemming door de Kamer te blokkeren door om een debat te vragen. Zij hebben samen voldoende zetels om dat af te dwingen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.