Koninklijk bezoek verder op Sint Maarten

Philipsburg Koning Willem-Alexander, koning Máxima en kroonprinses Amalia zijn vandaag – na een vrij weekend – op Sint Maarten begonnen aan de tweede week van hun bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk.

Meteen na aankomst op Princess Juliana Airport volgde een rondleiding door de terminal die ruim 5 jaar geleden door orkaan Irma werd verwoest. Het herstel liep jaren vertraging op omdat de regering wel een Nederlandse donatie van 72 miljoen dollar accepteerde, maar niet wilde dat de Schiphol Group een oogje in het zeil zou houden.

Hieronder het programma op Sint Maarten. Woensdag wordt Sint Eustatius aangedaan en donderdag Saba.

Maandag 6 februari – Sint Maarten

Op Sint Maarten worden de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje op Princess Juliana International Airport welkom geheten door gouverneur Ajamu Baly van Sint Maarten. De eerste dag van het bezoek aan Sint Maarten staat onder meer in het teken van de opbouw van het eiland na de verwoestingen van orkaan Irma in september 2017. Het gezelschap bezoekt de luchthaven die momenteel nog wordt herbouwd. Ook wordt een bezoek gebracht aan hulp- en rampenbestrijdingsdiensten waar het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje assisteren tijdens een rampenoefening. Vervolgens bezoeken zij het SXM Medical Center. Dit ziekenhuis vervult een belangrijke regiofunctie en behandelt ook veel patiënten van Sint Eustatius en Saba. Het Koninklijk Paar en de Prinses spreken met patiënten en worden aansluitend bijgepraat over de uitbreiding van het ziekenhuis. Aansluitend vindt een lunch plaats met de ministerraad.

In de middag bezoekt het gezelschap de muurschilderingenroute Color Me SXM in Philipsburg. Deze murals hebben tot doel de leefbaarheid in Philipsburg te verbeteren nu veel panden nog altijd leegstaan of beschadigd zijn na de orkaan. Ter afsluiting van de dag presenteert Sint Maarten haar culturele leven tijdens een wandeling en met een concert op de Boardwalk van Philipsburg.

Dinsdag 7 februari – Sint Maarten

Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bezoeken in de ochtend Fort Amsterdam. Hier gaan zij tijdens een vogelexpeditie op zoek naar de bruine pelikaan, de nationale vogel van het eiland. Ook krijgen zij uitleg over de historie van het fort. Vervolgens ontmoeten zij leden van het parlement en jeugdparlement van Sint Maarten. Bij woonvoorziening White and Yellow Cross bezoeken zij de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking. Aansluitend gaat het gezelschap naar een wetenschapsbeurs waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hun oplossingen voor het plasticafvalprobleem op het eiland presenteren.

In de middag bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Resources for Community Resilience (R4CR). R4CR financiert met middelen van de Wereldbank projecten gericht op de wederopbouw van Sint Maarten na Irma. Het gezelschap gaat in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over hun projecten en met jongeren over hun werkzaamheden bij diverse organisaties. Vervolgens bezoeken het Koninklijk Paar en de Prinses een schooltuinenproject waar zij spreken met scholieren over het werk in de tuin en over het belang van tuinieren op hun mentale gezondheid. In het Emilio Wilson Park vertellen scholieren over hun dromen voor de toekomst van Sint Maarten en planten zij in aanwezigheid van het gezelschap gele salie. Gele salie is de nationale bloem van het eiland. Aansluitend bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje St. Peters Hill waar zij uitleg krijgen over natuurbehoud op Sint Maarten. Deze bergtop grenst aan het Franse deel van het eiland. De middag wordt afgesloten met het bijwonen van een baseballtoernooi van jongeren.

In de avond bezoekt het gezelschap een receptie van de gouverneur en ontmoeten zij diverse inwoners van Sint Maarten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.