Ministerraad geeft deel bevoegdheden terug aan lokaal bestuur Statia

Den Haag – Het Bestuurscollege en de Eilandsraad van Sint Eustatius krijgen op korte termijn, vermoedelijk snel na de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart, twee cruciale bevoegdheden terug: het werkgeverschap over de ambtelijke organisatie en het budgetrecht.

De Ministerraad heeft daartoe vandaag het groene licht gegeven. Aan het besluit ligt een brief ten grondslag die regeringscommissaris Alida Francis naar staatssecretaris Van Huffelen heeft gestuurd waarin zij bevestigt dat aan alle voorwaarden is voldaan om een volgende stap te zetten op weg naar het herstel van de lokale democratie. Die werd in februari 2018 door Den Haag buitenspel gezet nadat een commissie van wijzen had geconstateerd dat sprake was van ernstige taakverwaarlozing door de toenmalige bestuurders.

De benodigde Koninklijke Besluiten zijn onmiddellijk naar de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek er stilzwijgend mee in te stemmen. Fracties hebben tot 2 maart de gelegenheid alsnog om een debat te vragen, maar de kans dat dit gebeurt is verwaarloosbaar klein.

Lees HIER de brief van regeringscommissaris Francis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.