Gedoe om programmaonderdeel Koninklijk bezoek aan Curaçao

Willemstad – Op Curaçao is gedoe ontstaan over een activiteit in het programma van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia als zij donderdag op Curaçao zijn: het beschilderen van een beeld. Het staat op het eiland bekend als Chichi die de oudere zus in het gezin symboliseert.

Volgens galeriehoudster Poppy Verboom is het beeld – grote borsten en dito billen – een stigmatiserende karikatuur van de Curaçaose vrouw die niet past in een tijd van slavernijexcuses en streven naar gelijkwaardigheid in het Koninkrijk. Haar protest krijgt op social media steun, maar anderen – ook vrouwen – doen haar actie af als “gezeur”.

Het is een populaire bezigheid om Chichi’s te beschilderen. De beeldjes vinden gretig aftrek bij toeristen, maar ook als relatiegeschenk in zakelijke kringen. Het voorstel om het Koninklijke gezelschap een Chichi te laten beschilderen is afkomstig van de lokale programmacommissie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.