Bonaire

Celstraf tegen oud-Statenlid Aruba geëist

Oranjestad – Tegen voormalig POR-Statenlid Alan Howell van de POR heeft het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een geldboete geëist. Hem is ten laste gelegd meer dan Afl. 190.000 aan subsidie – uitgekeerd aan de POR vanuit overheidsgelden – te hebben verduisterd, oplichting en valsheid in geschrifte.

Tegen penningmeester Van P. van de POR is wegens medeplichtigheid een werkstraf van 200 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar geëist. De officier hield rekening met de kleinere rol van Van P. De rechter doet op 24 maart uitspraak.

De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir dat deze zaak, die bekend staat als Diamante, geen alledaagse strafzaak is. “Politici hebben een voorbeeldfunctie voor iedereen. De schade die Howell met zijn gedragingen heeft berokkend aan de samenleving, is vele malen groter dan het geld dat is verduisterd. Het tast een belangrijke pijler van de democratie aan, namelijk het vertrouwen in de overheid. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat politici integer zijn en ook dat er zorgvuldig wordt omgegaan met publiek geld. De burger moet weten dat de wet voor iedereen geldt en dat corruptie door politici onacceptabel is”, betoogde de officier.

POR was coalitiegenoot in het MEP-kabinet Wever-Croes 1. De verdenkingen tegen Howell leidden in 2021 de val van de regering in.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.