Kralendijk – Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia zijn begonnen aan hun bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk. Op het vliegveld van Bonaire werden zij verwelkomd door gezaghebber Edison Rijna.
Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van Amalia met haar toekomstig ‘werkgebied’. Het koninklijke gezelschap bezoekt na Bonaire achtereenvolgens Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Tijdens de reis staan cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners centraal.
Programma Bonaire zaterdag 28 januari
Vandaag ontvangt gezaghebber Edison Rijna het gezelschap in de ambtswoning, waarbij ook de leden van de Eilandsraad en gedeputeerden aanwezig zijn.
Aansluitend bezoeken zij bij Witte Pan de ‘slavenhutjes’, die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire. Vervolgens maken zij een rondrit langs de westkust en bezoeken zij Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei, waar het cultureel-historisch erfgoed van Bonaire wordt getoond. Buurtbewoners vertellen over hun wijken, een familie van vier generaties bakt brood in een oude steenoven en basisschoolkinderen treden op met het leerorkest. Ook bekijkt het gezelschap een tentoonstelling over de geschiedenis van het eiland. Vervolgens vindt in Arawak een lunch plaats met inwoners van Bonaire over actuele thema’s, zoals klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding.
In de middag volgt een bezoek aan de baai van Sorobon waar een windsurfdemonstratie plaatsvindt. Bonaire staat bekend om de goede windsurfmogelijkheden en de talenten die het voortbrengt. Vervolgens spreken het Koninklijk Paar en de Prinses met junior rangers van Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) over natuurbehoud van het kustgebied. Het gaat met name om de mangroves die de kust beschermen. Het gezelschap maakt een boottocht door de baai en het mangrovegebied.
Het bezoek aan Bonaire wordt in de avond afgesloten in Kralendijk met een bezoek aan ‘Taste of Bonaire’, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.