Oud-SG EZK Lidewijde Ongering nieuwe voorzitter Colleges financieel toezicht

Den Haag – Drs. Lidewijde Ongering is vandaag door de Rijksministerraad en Ministerraad per 1 februari benoemd tot voorzitter van de Colleges financieel toezicht (Cft). Zij volgt prof. dr. Raymond Gradus op, die vanaf 1 juli 2017 voorzitter van de Colleges was en op 31 januari afscheid neemt.

Ongering (1958, Hilversum) stapte tot veler verrassing in augustus met onmiddellijke ingang op als secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat omdat “zij en de politieke leiding van het ministerie anders dachten over de aansturing van de organisatie.” Zij was het afgelopen half jaar beschikbaar als ‘buitengewoon adviseur’ bij de Algemene Bestuursdienst ABD.

Ongering heeft een lange staat van dienst bij een groot aantal Haagse departementen. Voordat ze op 1 september 2020 bij EZK aan de slag ging, was zij sinds 2015 secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M), sinds oktober 2017 ‘Infrastructuur en Waterstaat’. Eerder was zij directeur-generaal Mobiliteit en Bereikbaarheid op respectievelijk de ministeries van Verkeer en Waterstaat en I&M. Zij begon haar loopbaan bij de gemeente Den Haag en was later onder meer directeur-generaal Financieel-Economische Zaken op VWS en plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

“Ik kijk ernaar uit om de uitdagingen, die overigens voor een groot deel voor mij zeer herkenbaar zijn, met elkaar vanuit gezamenlijk perspectief op te pakken. Het Cft houdt toezicht op de begrotingen. Na een aantal financieel moeilijke jaren, is de focus nu gericht op herstel en het realiseren van een financieel verantwoorde en duurzame economische groei. Daar zal ik in mijn nieuwe rol als voorzitter Cft ook heel serieus naar kijken”, aldus Lidewijde Ongering.

Staatssecretaris Van Huffelen: “Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn een persoon met een stevige staat van dienst te vinden voor deze belangrijke functie. Zij is een waardige opvolger van de heer Gradus. Het belang van gezonde financiën kan niet voldoende worden benadrukt. Gezonde overheidsfinanciën vormen immers de basis voor het doen van investeringen die moeten leiden tot meer weerbaarheid en duurzame ontwikkeling van de Landen. Met als hoofddoel: meer welzijn voor alle inwoners.”

De Colleges financieel toezicht zijn onafhankelijk en zien toe op de deugdelijkheid van de overheidsfinanciën van de Landen Curaçao, Sint Maarten en Aruba en van Caribisch Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Colleges hebben een signalerende en adviserende rol.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.