CDA-politicus Raymond Knops vertrekt uit Tweede Kamer

Den Haag – Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Koninkrijksrelaties verlaat de politiek, meldt de Telegraaf. De CDA’er wordt volgens Haagse bronnen voorzitter van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

Knops heeft een militaire achtergrond. In 2017 was hij met partijgenote Ank Bijlveld in de race om minister van Defensie te worden. Hij trok aan het kortste eind en moest zich troosten met de poedelprijs: staatssecretaris van wat in Den Haag wordt gezien als een hoofdpijndossier, Koninkrijksrelaties. Het weerhield hem er niet van veel tijd en energie in de Caribische delen van het Koninkrijk te steken.

Een van zijn eerste daden was het Bestuurscollege en de Eilandsraad van Sint Eustatius naar huis te sturen, een erfenis die minister Plasterk voor hem had achtergelaten. Knops zag ook de door zijn weinig succesvolle voorganger bedachte Geschillenregeling sneuvelen bij gebrek aan draagvlak op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Hij hield de CAS-landen in de coronacrisis overeind met 2 miljard gulden liquiditeitssteun, maar zijn voorstel voor de oprichting van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling kreeg hij niet verkocht.

In Rutte IV was er door het grote verlies van het CDA geen plek voor Knops. Hij keerde in 2021 terug naar de Kamer.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.