Wel bewustwordingsfonds, geen herstelbetalingen voor slavernijverleden

Den Haag – Herstelbetalingen voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden gaan er niet komen. Het kabinet Rutte voelt er niets voor en kan daarbij op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

Het blijft dus bij een bewustwordingsfonds van 200 miljoen euro, 8 miljoen voor de jaarlijkse 1 juli-herdenking en 27 miljoen voor een Nationaal Slavernijmuseum. De linkse fracties vinden de 200 miljoen te weinig, de rechtse willen helemaal geen bewustwordingsfonds, maar een meerderheid schaart zich achter het voorstel van het kabinet. De besteding van het fonds zal mede in nauw overleg met organisaties in de Caribische delen van het Koninkrijk en Suriname worden bepaald. Daarnaast kunnen organisaties projectvoorstellen doen en daarvoor subsidie aanvragen.

Onderwijs en onderzoek gaan een belangrijke rol spelen bij het bewustwordingsproces, benadrukte minister van OCW Robbert Dijkgraaf die erkende dat in het verleden bewust geprobeerd is de pijnlijke passage van het slavernijverleden “uit te wissen.” In het 10 uur durende Kamerdebat viel de naam van de Curaçaose verzetsheld Tula veelvuldig, onder meer door minister-president Rutte:

“Ik ben zelf enorm onder de indruk geraakt van een man als Tula op Curaçao. Hij was niet alleen een wijs man met een enorme ontwikkeling. Stel je voor hoe je in die tijd als slaafgemaakte überhaupt die ontwikkeling moest doormaken. Hoe kreeg je toegang tot boeken en kennis? Ook in een tijd zonder social media, in 1795, was op Curaçao toch echt bekend wat er in Europa gebeurde. Respect voor deze man, die natuurlijk staat voor de marrons, voor Jolicoeur, voor Baron, voor One-Tété Lohkay en alle grote namen.”

Kijk HIER het gehele debat terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.