Kamercommissie Koninkrijksrelaties blijft worstelen met coördinerende rol

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties blijft worstelen met haar status ten opzichte van andere commissies. De vraag of dossiers moeten worden overgelaten aan de zogeheten vakcommissies kwam ook vandaag weer aan de orde in een procedurevergadering.

Het dilemma, zoals commissievoorzitter Mariëlle Paul het noemde, speelde ruim 10 jaar geleden ook al. Nadat Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2010 in het land Nederland waren opgenomen besloot de Kamer dat de belangen van de BES-eilanden voortaan door de vakcommissies zouden worden behartigd. Daar werd, op voorstel van toenmalig commissielid Ronald van Raak (SP), snel op teruggekomen want de vakcommissies hadden dan wel inhoudelijke kennis op hun vakgebied, maar de meeste leden hadden geen benul van de situatie in Caribisch Nederland.

Min of meer stilzwijgend heeft de huidige commissie Koninkrijksrelaties dat spoor weer verlaten. “We moeten niet oneigenlijk op de stoel van andere commissies gaan zitten en ons houden aan onze coördinerende en aanjagende rol zonder het van de anderen over te nemen”, aldus Paul. In de praktijk leidt het ertoe dat BES-aangelegenheden steeds vaker “ondersneeuwen” omdat kennis van de eilanden in de vakcommissies bepaald niet overdadig aanwezig is en meer urgentie wordt toegekend aan Europees Nederlandse issues.

Waarnemers vragen zich ook af hoe effectief de versnippering over 12 vakcommissies is omdat er veel uitdagingen op de eilanden met elkaar samenhangen: het armoedebeleid kan niet los worden gezien van bijvoorbeeld economische ontwikkeling en huiselijk geweld.

******************************************************

Download HIER uw gratis exemplaar van Kadushi’s Prikkeljaar 2022

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.