COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Vliegtuig

Door Anton Hermans

Een vliegticket kan je kopen direct bij WINAIR Saba. Je mailt WinAir Saba, geeft je reisdata door en na wat heen en weer gemail, kun je of online betalen of je gaat langs bij de balie op het vliegveld en betaalt de tickets cash. Met slechts twee vluchten per dag moet je wel ruim op tijd boeken. Doe je dat niet, dan heb je grote kans dat je een nacht in een hotel op Sint Maarten moet boeken of je andere vluchten moet aanpassen aan de beschikbaarheid van de WinAir vluchten. Online kun je ook vliegtickets boeken en betalen, maar daar maken we eigenlijk geen gebruik van.

Zo moest ik eerder deze week naar Curaçao en ondanks het op tijd boeken van de tickets, was ik genoodzaakt om een nacht op Sint Maarten te verblijven, omdat gisteren de jaarlijkse Triathlon van Saba plaatsvond.  De vluchten naar Saba zaten vol.

Op de heenweg moest ik trouwens ook een extra nacht boeken op Sint Maarten omdat de eerste vlucht van Saba naar Sint Maarten vol zat en de laatste vlucht naar Sint Maarten te laat vanuit Saba vertrok om de aansluitende vlucht van Sint Maarten naar Curaçao nog te kunnen halen. Een extra vlucht naar Saba midden op de dag zou mij wel hebben geholpen en zou Saba ook minder geïsoleerd maken.

Soms – vanwege het weer – wordt er niet gevlogen. Dan heb je geen andere keuze dan te overnachten op Sint Maarten en de volgende dag te vliegen. Dit wordt dan netjes geregeld door WinAir. Wat maakt de vlucht bijzonder? De ‘bloedstollende landing’ en landen op de kortste commerciële landingsbaan in de wereld.

Boot

Er zijn diverse afvaarten in de week van Saba naar Sint Eustatius of Sint Maarten. Een dagtrip naar Sint Maarten (‘s ochtends heen en ‘s avonds terug) kan gelukkig weer en is redelijk betaalbaar. Mocht je de boot willen nemen en heb je een aansluitende vlucht van Sint Maarten naar elders, dan moet je op Sint Maarten een taxi van de haven naar de airport regelen. Met name het passeren van douane/immigratie op Sint Maarten neemt een hoop tijd in beslag en je moet dus wel even geduld hebben. Op Sint Maarten zelf is het dan ook nog even geduld hebben in het verkeer omdat het soms erg druk is en de reis van de haven naar het vliegveld ook wel een uurtje kan duren (als je kan doorrijden is het minder dan een half uur).

Wat maakt de boottocht bijzonder? De boottocht kan spectaculair zijn, soms met hoge golven en met wat rustiger weer zie je zelfs dolfijnen.

Voor iedereen die naar Saba reist, adviseer ik zeker om het aansluitende ticket Sint Maarten – Saba direct bij de vlucht te boeken en niet apart. Mocht je namelijk door het weer niet naar Saba kunnen doorvliegen of je vlucht heeft vertraging, dan lost WinAir dit voor je op. Dan ben je niet nog eens ruim 150+ USD kwijt voor een reisje van minder dan een kwartier.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.