‘Belang van Nederland’ doet gooi naar zetel in Eilandsraad Bonaire

Kralendijk – Voor de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart heeft zich een opvallende nieuwkomer gemeld: BVNL|Belang voor Bonaire, een nog maar net opgerichte lokale afdeling van de Europees Nederlandse partij Belang van Nederland (BVNL). De partij maakt – onder de naam ‘Groep Van Haga – met 3 zetels deel uit van de huidige Tweede Kamer.

Initiatiefnemer en lijsttrekker is Carlo Schneider (1960), afkomstig uit de financiële sector en werkzaam als arbiter-mediator. Hij woont nog niet zo lang op Bonaire: “Mijn vrouw en ik zijn hier anderhalf jaar geleden komen wonen om een minder gejaagd leven te leiden dan in Nederland het geval was. Dat lukt tot dusverre aardig.” Over de reden om aan de verkiezingen mee te doen, zegt hij: “Ik wil graag iets bijdragen aan het eiland waar we te gast zijn en dat ons veel moois te bieden heeft. Het komt eigenlijk te vroeg, we weten nog veel te weinig van het eiland.”

Een verkiezingsprogramma is er nog niet. “Dat is in wording. Ik verwacht dat tegen 30 januari openbaar te kunnen maken. Er zijn meer mensen die daar input op moeten geven. Ik ben pas rond Kerst gestart met een eerste opzet en vind dat als je van alles wil aan publieke voorzieningen, je ook moet laten zien hoe je dat moet financieren. Alleen maar wat roepen in de hoop dat Nederland elk verzoek aanvullend wil financieren op de bijdrage die zij nu al levert, is niet reëel. Er moeten dus ook op het eiland zelf bronnen van financiering worden gevonden, vooral belastingen.”

“Omdat wij niet de illusie hebben dat de van oorsprong Bonairiaanse inwoners een onbekende buitenstaander zullen vertrouwen, richten wij ons in eerste instantie op Nederlandse immigranten, een beperkt electoraat derhalve. De inzet is met één zetel vertegenwoordigd te zijn in de Raad,”, aldus Schneider die nog op zoek is naar kandidaten voor de lijst.

Niet van onbesproken gedrag

BVNL bevindt zich aan de rechtse kant van het politieke toneel en spreekt vooral kiezers aan die teleurgesteld zijn in het nóg rechtsere Forum voor Democratie. Partijleider Wybren van Haga kwam in 2017 voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij geraakte herhaaldelijk in opspraak, onder meer voor het rijden onder invloed en het als ‘huisjesmelker’ intimideren van huurders van zijn vastgoedbedrijf Sjopperdepop.

In 2019 kieperde de VVD hem uit de fractie, maar hij leverde zijn zetel niet in. Bij de verkiezingen van 2021 was hij na Thierry Baudet de nummer 2 op de lijst van Forum Democratie. Die partij viel door intern geruzie uiteen, waarna Van Haga zich met twee fractiegenoten afscheidde om verder te gaan als Groep Van Haga. Bij debatten en stemmingen heeft de groep geen blijk gegeven van veel sympathie voor de Caribische delen van het Koninkrijk.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.