Impuls voor aanpak georganiseerde criminaliteit in Caribisch Nederland

Kralendijk – Met de ondertekening van het Convenant RIEC CN is in het bijzijn van minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius de aftrap gegeven voor de vestiging van een Regionaal Informatie en Expertise Centrum Caribisch Nederland.

RIEC CN is een samenwerkingsverband van veiligheidspartners om meer zicht te krijgen op georganiseerde en ondermijnende criminaliteit op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Partners zijn de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius, Saba, het Openbaar Ministerie BES, KPCN, KMar, Belastingdienst/Douane CN, SZW, IND, FIU en de Kustwacht. Het Landelijk Informatie en Expertise Centrum in Europees Nederland biedt ondersteuning, terwijl het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt financieel bijdraagt.

De prioriteiten van RIEC CN zijn het aanpakken van vastgoedcriminaliteit, mensenhandel/ mensensmokkel, criminaliteit lucht- en zeehavens en ondermijnende criminaliteit in de horeca. De omvang van ondermijnende criminaliteit binnen Caribisch Nederland is niet bekend. De FIU-Nederland maakte in zijn jaaroverzicht van 2021 melding van 2.257 ongebruikelijke transacties op de BES-eilanden waarvan 209 verdacht met een waarde van ongeveer 38 miljoen euro. Van 2017 tot en met 2021 bedroeg de waarde van verdachte transacties meer dan 130 miljoen euro.

In Europees Nederland zijn reeds tien RIEC’s actief.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.