Sint Maarten

COLUMN – Bericht uit Sint Maarten

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Sint Maarten.

Ervaringsreizen

Door Terrance Rey

Met zo’n titel vrees ik dat deze column als een soort reisbrochure gaat lezen. Ik was geneigd dit verhaal overboord te gooien en over de laatste schandalen op het eiland te schrijven. Met een titel zoals ‘Gulle gevers in rep en roer’. Of ‘COHO is DOOD, lang leve de geheime bankrekeningen bij overheidsbedrijven.’ Ik wou zelfs wat schrijven over een nieuw schandaal in het land: Het Kadaster. Het lijkt net nutsbedrijf GEBE. Ruzie tussen directie en Raad van Commissarissen en zelfs een gerucht over een mogelijke hack als verklaring voor verdwenen banktegoeden. Enfin, we moeten wachten tot het nieuws volgende week uitbreekt.

Er is een nieuwe trend in reizen: Ervaringsreizen, waarbij reizigers zich willen onderdompelen in een bestemming door de lokale buurten in stadsdelen en buitenwijken in te gaan en tussen de lokale bevolking te verblijven. Zulke reizigers vermijden de all-inclusive resorts en de typische toeristische gebieden en zoeken naar authentieke ervaringen door onder lokalen te vertoeven: belevingsreizen.

AirBnb is een enorme stimulans geweest voor deze ontwikkeling. Op dit moment is AirBnb de grootste kameraanbieder op het eiland. Je kunt niet fout gaan met AirBnb als jouw accommodatie in het hart van de meest levendige lokale wijken van Sint Maarten ligt. Ik zie bijvoorbeeld veel ‘blanke mensen’ in de St. Peters en South Reward gebieden rondlopen. Het zijn geen verdwaalde met R-nummerplaten rondrijdende toeristen. De mensen dwalen rond met backpacks, in korte broek en t-shirt. Toevallig zijn het buurten dicht bij bekende wandelpaden en landbouwstations. Denk maar aan de wandelroute van Boer Joslyn Richardson met zijn Sint Maarten Hillside Adventures.

“Ik ben bezig met een artikel over ervaringsreizen,” appte ik naar Boer Denicio Wyatte. “En hoe Sint Maarten van die nieuwe ontwikkeling kan profiteren.” Wyatte is de bekendste, meest vasthoudende en productiefste boer die ik in St. Peters ken. Hij geef ook rondleidingen en workshops aan toeristen die zijn landbouwstation bezoeken. Natuurlijk moest ik mijn huiswerk doen voor met hem over zijn vorm van ervaringsreizen te chatten. Mensen kunnen zelfs vers gekookt eten met groenten uit zijn tuinen nuttigen tijdens de lunch.

Ervaringsreizen zijn een vorm van toerisme waarbij mensen zich richten op het ervaren van een land, stad of een bepaalde plaats door zich actief en zinvol bezig te houden met de geschiedenis, mensen, cultuur, eten en omgeving. Onderdompelingsreizen geven je de kans een gebied als een ‘local’ te ervaren door jezelf in te bedden in de cultuur, in plaats van deze simpelweg vanaf een comfortabele afstand te bekijken.

De term ervaringsreizen wordt al genoemd in boeken en publicaties uit 1985, maar is pas de laatste jaren echt populair geworden. In 2017 gaf 65% van de Amerikaanse reizigers de voorkeur aan ‘iets nieuws ervaren’ boven ‘zich uitgerust en opgeladen voelen’.

Activiteiten zoals wandelen, hiken en landbouwstations bezoeken zijn sommige van de trends die deze nieuwe generatie reizigers willen meemaken wanneer ze zich in een bestemming als Sint Maarten onderdompelen.

“Wat doet de regering van Sint Maarten in het licht van deze ontwikkeling om land aan boeren toe te wijzen zodat ze met landbouwstations kunnen starten die ook ten goede van ons toeristisch product kunnen komen?” vroeg ik aan Wyatte, die al jaren in een gevecht zit met een familie die claimt dat het land waarop hij werkt van haar is. De overheid, met name de ministerie van VROMI – Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur – poogt daarin een bemiddelende rol te spelen, maar is zonder resultaat al jaren bezig de papieren in orde te maken.

In het kader van deze ontwikkeling wil ik meer weten over de laatste stand van zaken. Ik had vragen over de plannen voor het uitbreiden van zijn landbouwstation en wat de status is van de grondkwestie. “Is er een oplossing bereikt met de regering en de familie Richardson over het gebruik van de grond voor uw landbouwproject?” vroeg ik.

Wyatte legde uit dat er nog niets is opgelost. Er werd hem beloofd dat het benodigde papierwerk bij het Kadaster in orde zou worden gemaakt. Telkens als hij dit bij het Kadaster nagaat, is er nog steeds niets gedaan. Laatst kreeg hij een telefoontje om naar het kantoor van de minister van VROMI te komen om een document te ondertekenen. Toen hij bij het kantoor aankwam, vertelde de minister hem dat de minister degene is die het document moet ondertekenen en naar het Kadaster sturen. Toen Wyatte vroeg waar het document betrekking op had, bleef de minister ontwijkend over de aard van het document en de inhoud ervan. Wyatte vertelde dat hij het kantoor verliet met de opmerking: “When a’you figure it out, a’you leave me know.”

Wyatte legde uit dat je geen andere houding kan aannemen wanneer je met zulke ‘pure talk’ en inderdaad ‘no action’ geconfronteerd wordt. Ik vind het jammer dit allemaal te horen. Voedselproductie heeft zijn eigen Sustainable Development Goal. Nummer 2 om exact te zijn. Die roept op om “een einde te maken aan honger, voedselzekerheid en verbeterde voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen. Landbouw is het kernwoord. Ik lees en hoor de Sint Maartense overheid vaak preken dat ze zich gecommitteerd heeft aan de SDGs zoals die zijn ontwikkeld tijdens de Conferentie van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling, gehouden in 2012 in Rio de Janeiro. Het doel was om een reeks wereldwijde doelen te creëren, gerelateerd aan de ecologische, politieke en economische uitdagingen waar we als mensheid mee te maken hebben. Sint Maarten blijft de SDG 2030 Development Agenda omarmen en zal zich inzetten voor het bereiken van de doelstellingen tijdens het zogenaamde Decennium van Actie. Zo te horen blijft dit op Sint Maarten als het om landbouw gaat bij een ‘Decade of Inaction’.

Mijn column over ervaringsreizen kan ik ëindigen met het rare woord ‘ervaringswijzer’. Door alles wat hij tot nu toe heeft meegemaakt is Wyatte een heleboel ervaringen wijzer. Letterlijk alles kan je online opzoeken. Zo ook ervaringswijzer: “Ervaringswijzer is wanneer mensen die met tegenslag te maken hebben gehad, hier sterker uit komen.” Klinkt exact als dat van Wyatte. Toch blijft hij positief en ik ook, want wij geloven allebei in de enorme voordelen die ervaringsreizen kunnen hebben voor een klein eiland als Sint Maarten dat duurzame vormen van toerisme moet ontwikkelen. Dit kan heel goed via het ontwikkelen van duurzame vormen van landbouw en zodoende ook voedselzekerheid garanderen, voor zowel de lokale bevolking als voor de toeristen die zich bijvoorbeeld in ons cultuur van eten en drinken en manier van leven willen onderdompelen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.