Kamerlid Wuite doet oproep: Stem mee voor Eerste Kamer

Den Haag – Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66) heeft aan het begin van haar zesdaagse werkbezoek aan Aruba, Curaçao en Bonaire kiezers op de eilanden opgeroepen bij de Eerste Kamerverkiezingen van 15 maart hun stem uit te brengen. Naast de verkiezingen van de Provinciale Staten, Eilandsraad en Kiescolleges Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zal dit jaar voor het eerst ook het Kiescollege voor Nederlanders buiten Nederland invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Wuite: “Ook voor Nederlanders die op dit moment niet in Nederland wonen, zijn de keuzes van de politiek in Den Haag van invloed. Denk hierbij aan consulaire dienstverlening, bankzaken, dubbele nationaliteit en pensioenen. Voor de Caribische Landen in het Koninkrijk is deze invloed vanwege de behandeling van Rijkswetten inclusief allerlei internationale verdragen extra van belang. Daarom ben ik blij dat, mede dankzij D66, nu ook mensen buiten Nederland mee kunnen beslissen over hoe de Eerste Kamer er straks uitziet. Meld u aan, zodat we vanuit de Cariben onze stem kunnen laten horen op 15 maart!”

Nederlanders die ouder dan achttien jaar, niet zijn uitgesloten van het kiesrecht én in het buitenland wonen kunnen zich tot 1 februari aanmelden via www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Voor inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten geldt dat ze minstens 10 jaar in Nederland gewoond moeten hebben of in Nederlandse openbare dienst werkzaam zijn. Aanmelden is ook nodig voor wie zich eerder geregistreerd heeft, bijvoorbeeld voor Tweede Kamerverkiezingen.

De komende dagen bezoekt en spreekt Jorien Wuite met verschillende politici, private en publieke sector NGO’s en burgers op Aruba, Curaçao en Bonaire. Thema’s die, naast de aanstaande verkiezingen aan de orde zullen komen zijn samenwerking tussen Nederland en de Caribische eilanden, armoede en mensenrechten, het klimaat en de excuses voor het slavernijverleden.

Op Aruba bezocht Kamerlid Wuite met milieu-activiste Anouk Balentina de dump bij Parkietenbos.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.