OPINIE – Veilig verkeer begint bij onszelf

Door Elvis Tjin Asjoe

In de laatste weken van het jaar is onze gemeenschap opgeschrikt door twee dodelijke verkeersongelukken. In beide gevallen ging het om fietsers. Aan de familie en vrienden van de dodelijke ongelukken in het verkeer van Bonaire: ‘Gecondoleerd met het verlies. Ik wens jullie kracht om dit grote verlies te dragen.’

Ik ben de afgelopen dagen vaak – via emails en appjes, maar ook persoonlijk – aangesproken door eilandgenoten die zich zorgen maken over de verkeersveiligheid op ons eiland. Ik krijg berichten en soms ook filmpjes toegestuurd van ongelukken die het nieuws niet halen omdat ze – gelukkig – goed zijn afgelopen omdat niemand gewond is geraakt. Hetgeen, als ik de beelden zie, in sommige gevallen een wonder mag heten.

Voor de toenemende verkeersonveiligheid zijn verschillende oorzaken. Vaak wordt gewezen naar de slechte staat van onze wegen, maar ik vind dat te gemakkelijk. We moeten ook naar onszelf durven kijken. Ik ga dagelijks hardlopen of fietsen. Als ik niet altijd heel goed oppas, zou ik al lang een keer in het ziekenhuis zijn beland door het roekeloze rijgedrag van automobilisten. Ik hoor van velen dat ze dezelfde ervaring hebben.

Het zou heel verkeerd zijn om dan maar minder te gaan hardlopen, wandelen of fietsen. Want voldoende bewegen is juist belangrijk voor onze gezondheid. Meer vrijliggende wandel- en fietspaden dragen – ook vanwege de toenemende drukte – bij aan de veiligheid, maar dat is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Daarom herhaal ik: laten wij ook eens naar ons eigen gedrag kijken. Bij nogal wat ongelukken is drank in het spel.

Ik gun iedereen zijn of haar wijntje of biertje bij het uitgaan, maar met een slok op achter het stuur is vragen om ongelukken. Je speelt niet alleen met je eigen leven, maar ook met dat van anderen, want een dronken bestuurder maakt een auto tot een dodelijk wapen. Dat zouden we niet van elkaar moeten accepteren. Als gedeputeerde van o.a. Welzijn, Sportbeleid en Publieke Gezondheidszorg voel ik mij medeverantwoordelijk om het tij te keren.

Een op de acht inwoners van Bonaire drinkt zwaar, zo blijkt uit onderzoek. Problematisch alcoholgebruik leidt tot maatschappelijke kosten. Naast de gevolgen van verkeersongelukken gaat het om productiviteitsverlies, ziekte, verslaving, voortijdig overlijden en huiselijk geweld, problemen in de persoonlijke levenssfeer. Denk ook aan de extra kosten voor de politie, artsen en het ziekenhuis plus de mentale belasting voor agenten, ambulancemedewerkers en verpleegkundigen. En dan het enorme leed dat nabestaanden van verkeersslachtoffers wordt aangedaan.

Het terugdringen van overmatig alcoholgebruik is dan ook terecht een doelstelling in het Caribisch Sport- en Preventieakkoord Bonaire 2019-2022. Een van mijn voornemens voor het nieuwe jaar is staatssecretaris Van Ooijen van VWS uit te nodigen het akkoord niet alleen te verlengen, maar de uitvoering ervan met name waar het gaat om alcoholmisbruik te intensiveren. Ik zeg er meteen bij dat wijzelf er ook veel aan kunnen en moeten doen.

Ik wens u een fijne jaarwisseling toe. En mocht u daarbij een drankje nuttigen, stap daarna dan niet achter het stuur. Lopen is veel gezonder. Én als we dat allemaal doen ook veiliger.

Elvis Tjin Asjoe is gedeputeerde op Bonaire

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.