Sint Maarten accepteert excuses voor slavernij niet: komen te vroeg

Philipsburg – Mocht premier Rutte maandag namens het kabinet excuses voor het slavernijverleden aanbieden, dan zal de regering van Sint Maarten deze niet accepteren. “We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd”, stelt premier Jacobs.

Jacobs heeft eerder deze week Rutte per brief om uitleg gevraagd. Wat Rutte maandag in zijn “betekenisvolle verklaring” gaat zeggen blijft tot het uitspreken ervan – om 15.00 uur Nederlandse tijd – “in nevelen gehuld.” Volgens onbevestigde berichten zal hij dan excuses aanbieden. De rechtbank in Den Haag verwierp donderdag de bezwaren van Surinaamse organisaties die zich verzetten tegen de datum van 19 december.

In Caribische en Surinaamse kringen ziet men liever dat excuses op 1 juli worden uitgesproken door koning Willem-Alexander.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.