Rutte: “Geen sprake van herstelbetalingen”

Den Haag – Van herstel- of reparatiebetalingen voor het Nederlandse slavernijverleden “is geen sprake”, aldus minister-president Mark Rutte na afloop van de Ministerraad waarin de kabinetsreactie op het rapport ‘Ketenen van het verleden” van de Dialooggroep Slavernijverleden is vastgesteld.

Wat de regering met de aanbevelingen uit het rapport doet, zal Rutte maandag bekendmaken in een “betekenisvolle” verklaring die in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname via een livestream kan worden gevolgd. Tegelijkertijd zal de kabinetsreactie naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Over de inhoud van zijn verklaring en maandag excuses zal maken wilde Rutte niets zeggen. Op vragen van de parlementaire verslaggevers benadrukte hij wel dat van de door sommige Surinaamse en Caribische organisaties verlangde herstelbetalingen geen sprake zal zijn.

Over de ophef die is ontstaan over het al dan niet op 19 december aanbieden van excuses , is de premier niet verbaasd. Hij had “de schat aan rijk geschakeerde opvattingen” verwacht en zei het toe te juichen dat er intensief wordt gediscussieerd.

Maandag om

Minister-president Rutte houdt maandag om 15.00 uur in het Nationaal Archief in Den Haag een toespraak naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport Ketenen van het Verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. De toespraak is via een livestream te volgen op TwitterFacebook en  YouTube.

De minister-president spreekt in aanwezigheid van betrokkenen die het kabinet sprak in aanloop naar de presentatie van de kabinetsreactie, de leden van de dialooggroep en vertegenwoordigers van de landen van het Koninkrijk en Suriname.

Bij de bijeenkomst zijn ook vicepremiers Hoekstra, Kaag en Schouten, minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aanwezig.

Aansluitend aan de toespraak van de minister-president volgt in het Nationaal Archief een besloten bijeenkomst waarin de kabinetsleden informeel in gesprek gaan met de genodigden.

In Suriname en op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk gaan na de toespraak van minister-president Rutte de volgende leden van het kabinet op locatie in gesprek met aanwezigen over de kabinetsreactie en de betekenis daarvan ter plekke:

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): Bonaire

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): Sint Maarten

Minister Weerwind (Rechtsbescherming): Suriname

Staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid): Aruba

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): Curaçao

Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): Saba

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst): Sint Eustatius

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.