Bonaire

Greenpeace spreekt met Van Huffelen klimaatdreiging Bonaire

Den Haag – Een delegatie van Greenpeace heeft vandaag met staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties gesproken over het eerder dit jaar gepubliceerde onderzoeksrapport van de Vrije Universiteit over de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire. De delegatie heeft nogmaals benadrukt dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen om Bonaire, maar ook Sint Eustatius en Saba te beschermen.

“Om klimaatverandering tegen te gaan moet de uitstoot wereldwijd, en dus ook in Nederland snel omlaag, en om Bonaire en de andere eilanden te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming moet de overheid in samenspraak met de bewoners snel in actie komen”, zei Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace, na afloop van het gesprek. “De staatssecretaris heeft naar onze zorgen geluisterd, maar het komt nu aan op concrete maatregelen.”

Het verloop van het gesprek is voor de milieuorganisatie geen reden om af te zien van de aangekondigde rechtszaak om het kabinet te dwingen de eilanden actiever bij te staan bij het nemen van maatregelen om onder meer de gevaren van de zeespiegelstijging af te wenden.

Greenpeace heeft deze week de eerste stukken ontvangen na een beroep op de Wet Open Overheid (WOO). Het ministerie is al in juli gevraagd alle documenten te openbaren waarin wordt gesproken over klimaatverandering, klimaatadaptatie (maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken) en waterveiligheid op de BES-eilanden. De vrijgave van de overige stukken wordt binnenkort verwacht. Dan kan Greenpeace bepalen in hoeverre deze bij de rechtszaak worden betrokken.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.