Consumentenbond Bonaire sleept Schouten voor de rechter om sociaal minimum

Den Haag – De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon heeft de Staat der Nederlanden  voor de rechter gedaagd om af te dwingen dat de regering een sociaal minimum voor Caribisch Nederland vaststelt en op redelijke termijn invoert. De organisatie heeft hiertoe besloten omdat minister voor Armoedebeleid Carola Schouten niet heeft gereageerd op een eerdere sommatie.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten. In de aanloop naar dat moment beloofde het toenmalig kabinet Balkenende en de Tweede Kamer de sociale voorzieningen op de eilanden naar een “voor Nederland aanvaardbaar niveau” te brengen. Daarvan is weinig terechtgekomen. De armoede is alleen maar toegenomen, tot circa 40% van de bevolking. Hoewel de kosten van levensonderhoud er hoger liggen dan in Europees Nederland liggen het wettelijk minimumloon en uitkeringen ruim een derde lager.

Tal van andere sociaal-maatschappelijke voorzieningen die in het Europese deel van het land vanzelfsprekend zijn zoals WW ontbreken geheel. Zelfs gelijkebehandelingswetgeving is er nooit van kracht geworden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.