School Bonaire steekt lhbt-leerlingen hart onder de riem, ouders woedend

Door Nathaly Evertsz/Caribisch Netwerk

Kralendijk – De enige middelbare school van Bonaire, de Liseo Bonairiano, wilde afgelopen vrijdag een warme steun betuigen aan alle scholieren die niet-hetero zijn. Het heeft tot woedende reacties geleid onder ouders. 

Met Paarse Vrijdag proberen scholen een duidelijk en warm signaal af te geven dat iedereen die niet-hetero is zich veilig en gesteund mag voelen om zichzelf te zijn. Scholieren en leerlingen worden opgeroepen om een paars kledingstuk te dragen. Tot frustratie van ouders, heeft de Liseo Boneriano toch de actie doorgezet.

‘Bonaire niet klaar voor Paarse Vrijdag’

De schoolbrief van Liseo heeft donderdag tot woedende reacties geleid onder ouders. “Ik stuur mijn kind naar school om te leren, niet om bezig te zijn met geaardheid, gender en al de moderne termen van tegenwoordig!”, zegt een ouder. “Dit zorgt juist voor verwarring bij een kind.”

“Bonaire is niet toe aan een Paarse Vrijdag”, zegt voorzitter van de Ouderraad Lilian Domacasse. “Nog niet. We zijn hier conservatiever en rustiger. Dingen gaan hier niet zo snel als in Nederland. De directie moet daar rekening houden, anders zullen de conflicten blijven bestaan.”

In Europees-Nederland heeft een recordaantal van bijna 3.000 scholen meegedaan aan Paarse Vrijdag. Ruim 1.700 basisscholen, 1.000 middelbare scholen en 200 hbo- en universiteiten.

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (zie foto) bezocht vrijdag een school waar hij samen met leerlingen de regenboogvlag hees. “Op Paarse Vrijdag vieren leerlingen en docenten dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Het is zo belangrijk dat de school een veilige omgeving is. Zodat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je houdt.”

“De directie, het zijn Europese Nederlanders die hún normen en waarden aan Bonaire willen opdringen”, vindt een andere ouder. “Ze houden ging rekening met onze cultuur. Dat is nou het grootste probleem van de school.”

Overigens was iedereen vrij om mee te doen: naast het reguliere schooluniform, mochten scholieren ook een t-shirt dragen van hun favoriete voetbal-land. Uiteindelijk deden maar een handjevol scholieren mee met de paarse actie.

Gevoelig en controversieel onderwerp

De school zou wekenlang de activiteit hebben voorbereid door posters op te hangen. Een dag voor Paarse Vrijdag, kregen ouders een brief daarover. Juist bij gevoelig en controversieel onderwerp zou de school eerst met ouders moeten praten, vinden ouders.

“Dat is nou de chronische ziekte van deze school. Er wordt niet gecommuniceerd met de ouders. We worden niet serieus genomen”, zegt een moeder van een leerling.

De Ouderraad heeft donderdag onmiddellijk geëist dat de actie niet doorgaat, maar de schoolleiding heeft daar geen gehoor aan gegeven.

“De Scholengemeenschap Bonaire vindt het – als inclusieve school – belangrijk dat iedere leerling zichzelf kan zijn en niet gepest wordt vanwege zijn of haar geaardheid”, zo laat de directeur weten in een persverklaring.

Ouderraad vindt Paarse Vrijdag onzin en discriminerend

De voorzitter van de Ouderraad vindt de verklaring van de school onzin. “Alle kinderen waren altijd al welkom op Liseo, ongeacht hun geaardheid. Wat maakt het nu anders?”, vraag ze zich af. “Waarom moet er nu zoveel aandacht hieraan worden besteed?”

Sterker nog, de Ouderraad vindt dat Paarse Vrijdag discriminerend zou zijn, omdat de school in hun ogen onderscheid maakt door alleen te focussen op de niet-hetero leerlingen.

Moeder Helga vindt het ‘schaamteloos’ dat de schoolleiding niet naar ouders luistert. “Het doet gewoon pijn. Er zijn zoveel andere dingen die niet goed lopen op school en hieraan wordt geen aandacht besteed.”

‘Paarse Vrijdag mag van ons, buiten de schoolmuren’

De school kan wat betreft de Ouderraad meedoen aan Paarse Vrijdag, maar wel buiten de schoolmuren. “Dit is geen Nederland. Bonaire heeft maar één middelbare school. Men mag dat niet vergeten”, aldus voorzitter Domacasse. “Als de directie eerst met ons om tafel had gezeten, had deze situatie waarschijnlijk anders uitgepakt.”

“Het feit dat u, ondanks dat u via de voorzitter van de ouderraad én ongetwijfeld via meerdere kanalen hebt vernomen dat ouders tégen dit evenement zijn, toch persisteert in uw ideologieën, onderstreept waar wij als ouders al geruime tijd tegen aan lopen: uw wil is wet. En dit evenement moet koste wat het kost doorgaan”, schrijven de ouders.

“Wij vragen u om over te gaan tot het oplossen van zaken die er écht toe doen. Zaken die wij reeds meerdere malen bij u onder de aandacht hebben gebracht.”

De middelbare school is eerder in opspraak geraakt door oplopende ruzie tussen ouders en de directie. De schoolleiding zou toen eenzijdig beslissingen nemen als het gaat om het beoordelen van leerlingen en de overgangsregeling, vonden zij.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.