Premier Wever-Croes achter eis kwijtschelden schulden om slavernijverleden

Den Haag – Minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes staat achter het eisenpakket dat Caribische en Surinaamse organisaties bij het kabinet hebben neergelegd in het kader van de discussie over het door Nederland maken van excuses voor het slavernijverleden.

Er moet een herstelfonds komen voor nazaten van de slachtoffers van de slavernij en de schuld die de Caribische delen van het Koninkrijk en Suriname aan Nederland hebben  moet worden kwijtgescholden. Voorts moeten het woord neger strafbaar worden gesteld en miet Zwarte Piet uit het publieke domein verdwijnen. Dat schrijven diverse belangengroepen in een brief aan het kabinet, meldt Nieuwsuur. Alleen met het inwilligen van deze en nog meer eisen gaan de partijen akkoord met de publieke excuses van het kabinet op 19 december.

Een andere eis is dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden in het Amsterdamse Oosterpark tijdens de herdenking op 1 juli. Nieuwsuur meldt dat de premier van Aruba en organisaties waaronder Zwart Manifest, Kick Out Zwarte Piet, The Black Archives, NiNsee en Vereniging Antilliaans Netwerk de eisen steunen. “Vanuit onze posities zijn wij alleen akkoord met 19 december en kunnen wij dit alleen publiekelijk verdedigen als het kabinet zich committeert aan de randvoorwaarden die we meegeven”, schrijven zij.

Het officiële reactie van het kabinet volgde snel: “Het is goed dat een deel van onze gesprekspartners hun ideeën in de brief hebben samengevat. Want zij hebben de punten van verschillende organisaties op een rij gezet. Ze weten dat we niet alles zullen overnemen, dat hebben we in het Catshuis ook besproken. Maar we vervolgen komende periode het gesprek met hen en met andere betrokkenen.” Surinaamse organisaties die niet bij het Catshuisoverleg waren, hebben aangekondigd via de rechter uitstel van de excuses af te dwingen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.