Bonaire

Hof: Homostellen op Curaçao en Aruba moeten kunnen trouwen

Willemstad – Stellen van hetzelfde geslacht op Curaçao en Aruba moeten met elkaar kunnen trouwen. Dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad vandaag bepaald.

“Het hof komt tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.” Het oordeel van het hof volgt op twee zaken die waren aangespannen op Aruba en Curaçao, onder meer door mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die in het huwelijk willen treden.

De rechter oordeelde eerder al in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren en droeg de wetgever op om maatregelen te treffen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen. Op Aruba is het sinds vorig jaar wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van dezelfde sekse.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is blij met de uitspraak:“Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor hen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.