Van Huffelen spreekt met Franse minister over samenwerking in de Cariben

Den Haag – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen heeft vandaag de Franse minister voor Overzeese gebiedsdelen Jean-François Carenco gesproken over de Frans-Nederlandse samenwerking in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De bewindsvrouw spreekt van een “prettig gesprek” waarin is afgesproken “de goede Frans-Nederlandse samenwerking in de Caraïbische regio voor te zetten.” Of tijdens het onderhoud ook gesproken is over het grensgeschil bij Oyster Pond op Sint Maarten/Saint Martin is niet gemeld. In oktober kondigde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra aan in februari een vierpartijenoverleg te willen om het geschil bij te leggen.

In 1648 hebben Frankrijk en Nederland de verdeling van Sint Maarten in een verdrag vastgelegd. Anderhalve eeuw is er nog geruzied over de precieze grens. In 1817 werd de tweedeling geformaliseerd, waarna de rust weerkeerde. Tot 2016 toen de gendarmerie bij Oyster Pond een restaurant binnenviel omdat er zonder (Franse) vergunning werd verbouwd. De regering van Sint Maarten sprak tegen dat het Frans grondgebied betrof. Even dreigde de situatie te escaleren. ‘Den Haag’ trad sussend op. Onder druk van de Tweede Kamer besloot de regering een poging te doen het grensgeschil definitief op te lossen, maar ze kreeg tot nu geen voet aan de grond in Parijs.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.