Curacao

COLUMN – Bericht uit Curaçao

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Curaçao.

Nieuwe dimensies

Door Raquel Weisz

Ondertussen ben ik ruim anderhalf jaar columnist voor DossierKoninkrijksrelaties.nl. Het leven als columnist neemt soms interessante wendingen. Net als vorig jaar, toen er na het schrijven van m’n column Internet kun je niet eten een klacht tegen mij werd ingediend. Een nieuwe dimensie aan mijn columnist-zijn.

Er werd mij onder andere verweten dat ik geen wederhoor had toegepast toen ik die column schreef. Ik had eigenlijk moeten verwijzen naar de Dikke Van Dale. Ook deed mijn schrijven totaal geen recht aan het toenmalige niveau van dienstverlening van de grootste provider hier op het eiland. De overweldigende bijval bewees het tegendeel. Nu, ruim een jaar later, is er nog steeds niet veel veranderd. De snelheid en het internet an sich is nog steeds niet solide. Het is te vaak om te huilen en het beklag liegt er niet om.

Gelukkig opent de overheid de markt en is de monopoliepositie van de grootste provider ten einde. De komende jaren zullen nieuwe spelers de markt betreden. Nu zie je al dat burgers, voor zover dat mogelijk is, reeds overstappen naar de sterk groeiende concurrent. Het is ook te hopen voor onze economie dat de overige nieuwe spelers heel snel toetreden, zodat de betrouwbaarheid en stabiliteit worden vergroot en de prijzen dalen.

Iemand beschreef een columnist als een hinderlijke mug die maar om je heen blijft zoemen. En af en toe steekt. Net zoals de vele muggen die ons eiland nu teisteren, want het is regentijd. Regen, heel veel regen. En daardoor een o-zo prachtige, groene natuur. We hebben zelfs meerdere watervallen op dit moment. Een reine pracht.

En wat toch ook prachtig is, is dat ons leven hier gelukkig weer op gang komt. Allerlei leuke evenementen. Voor ieder wat wils. Kerstmarkten, literaire en kunstzinnige evenementen, concerten en andere feestjes. Het Curaçao waar je blij van wordt en dat ons even de penibele situatie doet vergeten waar ons eiland zich in bevindt.

Veelal georganiseerd door jongere, veelzijdige entrepreneurs. Deze jongere generaties zijn wereldburgers, innovators en sociale vernieuwers. Ze laten zich niet beperken door landsgrenzen. Zij hebben een nieuwe visie, niet alleen voor zichzelf, maar vaak ook voor Curaçao. Grenzen verleggen, out-of the-box en in nieuwe businessmodellen denken. Ze willen gebruik maken van alle technologieën en andere zaken die de wereld tegenwoordig rijk is. Nieuwe dimensies. Met deze groep kunnen we slagen maken voor Curaçao.

Einstein zei ooit: “Insanity is doing the same thing over and over again, and expecting different results”. Dus politiek en bedrijven uit het stenen tijdperk: steeds maar terug willen vallen op het oude, op de vergane glorie, daar gaan we de oorlog niet mee winnen. We zullen de ouderwetse denkwijze en verjaarde visies echt los moeten laten en de jongere generaties meer moeten betrekken en faciliteren. Zo kunnen we nieuwe dimensies aanboren die ons land echte kansen op significante economische groei zullen bieden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.