Slavernij

Kabinet maakt op 19 december slavernijexcuses in alle delen van het Koninkrijk tegelijk

Den Haag – De door het kabinet aangekondigde excuses voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij worden op 19 december op zeven plekken in het Koninkrijk en Suriname tegelijkertijd uitgesproken. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) gaat naar Curaçao, staatssecretaris Van der Burg (Asiel) naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint Maarten. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) spreekt de excuses uit in Paramaribo en premier Rutte doet dat in Europees Nederland.

Nadat zich een meerderheid in de Tweede Kamer aftekende voor het aanbieden van excuses heeft de VVD haar verzet opgegeven. Onder de Nederlandse bevolking is slechts 38 procent voor excuses en 49 procent tegen. Onder Antillianen en Surinamers in Nederland is tweederde voorstander. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.