Slavernij

Dialooggroep Slavernijverleden Bonaire: liever rechtvaardigheid nu dan excuses voor toen

Kralendijk – De Dialooggroep Slavernijverleden Bonaire heeft liever dat het eiland in het heden rechtvaardig wordt behandeld en dat de regering excuses maakt voor het verleden. Dat blijkt uit een brief die de groep eerder deze maand naar minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gestuurd.

“De Dialooggroep Bonaire vergeeft de Nederlandse Staat voor eeuwenlange koloniale overheersing en onderdrukking. Voor eeuwenlange gevangenneming en gebruik van mensen als handelswaar, voor het geweld, voor de uitbuiting, voor de misdrijven die tegen hen zijn begaan. Bonaire is een trots eiland. Bonairianen zijn een trots en zelfbewust volk. Wij hebben geen excuses nodig. Wij zijn verzoend met onszelf, en wij vergeven Nederland.”

De Dialooggroep vraagt “een einde aan de bureaucratische, afstandelijke, soms zelf wantrouwige behandeling van onze zorgen. We rekenen op een inhoudelijk en financieel multidisciplinaire programma dat voorziet in het inlopen van de achterstanden.” Vandaag werd bekend de regering op 19 december excuses zal maken voor het slavernijverleden.

Lees hier de gehele brief

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.