OCAN: Ook compensatie voor Caribische Nederlanders met AOW-gat

Den Haag – Als de regering besluit in Nederland wonende Surinamers een tegemoetkoming toe te kennen vanwege het ‘AOW-gat’ dat zij hebben, moeten Caribische Nederlanders daar ook voor in aanmerking komen, vindt directeur Lionel Martijn van de belangenorganisatie OCAN.

Organisaties van Surinaamse Nederlanders lobbyen al jaren voor compensatie. De Raad van State heeft al eens vastgesteld dat zij daar op grond van de wet geen recht op hebben. Ook waarschuwde de Raad er voor dat in het kader van gelijke behandeling meer bevolkingsgroepen – onder wie Antillianen – voor compensatie kunnen aankloppen.  De Tweede Kamer wil echter dat het kabinet Surinaamse Nederlanders toch een bijdrage geeft. Ook veel Caribische Nederlanders kampen met een AOW-gat. Martijn pleit daarom voor gelijkheid.

Onder druk van de Kamer heeft minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Schouten “een mogelijke regeling voor een eenmalige tegemoetkoming aan ouderen van Surinaamse herkomst” opgesteld die zij voor advies aan de Landsadvocaat heeft voorgelegd. Die waarschuwt dat een rechter tot het oordeel kan komen dat de Staat met het alleen compenseren van Surinaamse Nederlanders en niet de groepen Nederlanders die in Nederlands Nieuw-Guinea of in de voormalige Nederlandse Antillen woonden in strijd met het gelijkheidsbeginsel wordt handelt.

Lees hier het advies van de Landsadvocaat

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.