D66-Kamerlid Boucke: Principe ‘Loss & Damages’ ook in Cariben toepassen

Den Haag – Het principe van ‘Loss & Damages’ waarover tijdens de klimaattop COP27 in Egypte wordt gesproken, moet ook op de Caribische delen van het Koninkrijk worden toegepast. Daartoe roept het Tweede Kamerlid Raoul Boucke (D66) het kabinet op.

‘Loss & Damages’ is een manier om klimaatschade te berekenen en vergoedingen vast te stellen voor armere landen die zelf nauwelijks bijdragen aan klimaatverandering, maar wel de gevolgen ervan ondervinden. Dat geldt, aldus Boucke na terugkeer van de Klimaattop, ook voor CAS-landen en de BES-eilanden.

“Ons Koninkrijk wordt nu al hard geraakt door de klimaatcrisis. Collega Jorien Wuite heeft hier al vaak aandacht voor gevraagd. En juist het Caribisch deel van het Koninkrijk dreigt nóg meer last te krijgen van overstromingen en orkanen als we de klimaatdoelen niet halen. In maart 2023 staat er een klimaatconferentie op Aruba op de agenda. Ik roep op om dan al aan de slag te gaan met het thema ‘Loss & Damages’. Nederland kan het voortouw nemen.”

Nederland is er voorstander van dat rijke landen een fonds vormen dast wordt gebruikt om arme landen te helpen zich tegen de gevolgen van klimaatverandering te wapenen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.